Передплата 2024 «Добра кухня»

Бої за Вугледар стали одними з найкривавіших для росії за всю війну, — Forbes

  • 27.09.2024, 14:15
  • 144

Окупанти можуть захопити Вугледар, однак це коштуватиме їм тисячі життів військових та значної втрати військової техніки

Фото Forbes
Фото Forbes

Джерела пишуть, що за два роки боїв за Вугледар ЗСУ знищили приблизно дві бригади техніки — тобто 6% усієї техніки, яку рф втратила від початку повномасштабного вторгнення на територію України.

«Рішучий наступ 57-ї мотострілецької бригади російської армії, що розпочався цього тижня, прорвав оборону 72-ї механізованої бригади української армії. Зараз російські війська перебувають у південному Вугледарі - і виснажений український гарнізон, можливо, вже відступає на північ», — йдеться у матеріалі.

Журналісти додають, що росія намагається захопити Вугледар з кінця 2022 року. За цей час російські окупаційні війська втратили приблизно тисячу одиниць техніки та кілька тисяч солдатів, адже 72 механізована бригада за допомогою мін, артилерії, протитанкових ракет і безпілотників знищила цілі російські бригади.

Найважче противнику було із кінця 2022 року до початку 2023-го. Тоді у полях за межами Вугледара російські операції очолювала пара підрозділів морської піхоти Тихоокеанського флоту рф: 40-та та 155-та бригади морської піхоти. Їхні невдалі атаки стали одними з найкривавіших за всю війну. Так, 155-та бригада, яка на папері налічувала близько 3000 військових, втрачала до 300 осіб на день протягом кількох днів і була майже знищена до лютого 2023 року. Після доукомплектування їх знову розбили.

«155-та бригада морської піхоти, яка на папері налічувала близько 3000 військовослужбовців, втрачала до 300 солдатів щодня протягом декількох днів поспіль і була майже знищена до лютого 2023 року», — вказали автори матеріалу дані Варшавського інституту.

Натомість 40-та бригада морської піхоти мала кращі результати, але ненабагато. Загалом ці та допоміжні підрозділи списали майже тисячу танків, бойових машин, вантажівок і артилерійських знарядь, згідно з даними WarSpotting. Це приблизно дві бригади техніки і майже шість відсотків усіх машин, які рф втратила за 31 місяць важких боїв в Україні.

Водночас ЗСУ втратили на цій ділянці набагато менше, оскільки захисники здебільшого сиділи в окопах і бункерах і здалеку обстрілювали росіян мінами, артилерією, ракетами та безпілотниками.

Схожі новини