Передплата 2024 ВЗ

Мала рідкісну судинну патологію: у Львові медики врятували жінку

  • 27.09.2024, 14:30
  • 212

Львівські фахівці допомогли 84-річній жінці із судинною патологією, яка часто призводить до некрозу кишківника та смерті

Фото Першого медичного об'єднання Львова
Фото Першого медичного об'єднання Львова

Фахівці Лікарні Святого Луки Першого медоб'єднання Львова встигли зберегти не лише життя, а і здоров’я пацієнтки.

Львів'янку Дарʼю Стьопіну довго турбували проблеми з серцем. Тому вона регулярно відвідувала лікарів. Стан жінки різко погіршився на початку вересня. Вона раптово відчула різкий біль у животі, з’явилися нудота та блювота, серцебиття пришвидшилось, а в голові паморочилося. Карета швидкої привезла пані Дар’ю до Лікарні Святого Луки. Там медики відразу зробили КТ-обстеження та виявили гостру мезентеріальну ішемію. Пацієнтку треба було невідкладно оперувати.

Гостра мезентеріальна ішемія або мезентеріальний інфаркт — це серйозна судинна патологія, коли порушується кровопостачання кишківника. Зазвичай ця недуга призводить до відмирання органу та загибелі хворого. У пані Дар'ї мезентеріальний інфаркт був спричинений серцевою патологією. Через неї утворився тромб, який перекрив верхню брижову артерію, що відповідає за надходження крові до судин кишківника.

Через високу загрозу життю пацієнтки судинні хірурги негайно виконали тромбоемболектомію — забрали з брижової артерії згусток крові і так відновили кровопостачання кишківника. Операція тривала 3 години та минула напрочуд успішно.

«Завдяки тому, що жінка вчасно звернулася за допомогою, а ми правильно встановили діагноз — вдалося зберегти весь кишківник та повністю відновити його функцію. Вже на 7-й день після операції ми виписали пацієнтку та призначили їй оптимальну медикаментозну терапію», — розповів Станіслав Хомин, судинний хірург Лікарні Святого Луки Першого медоб'єднання Львова.

Схожі новини