Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Україна збивала російські літаки з Patriot і радянських систем С-200, — джерело

  • 24.09.2024, 17:45
  • 289

Цього року Україна збила кілька російських літаків. До цього нікому не вдавалося збити бортовий літак раннього попередження та управління. Українські військові готувалися два роки і під час операцій використали радянські системи С-200 та комплекси Patriot

Фото ілюстративне із Вікіпедії
Фото ілюстративне із Вікіпедії

У травні 2022 року Україна вирішила, що відновлюватиме систему С-200 і буде застосовувати її у бою. Спершу шукали офіцерів, які раніше керували системою С-200, потім — інженерів, здатних відновити комплекс, пускові установки та ракети, щоб створити «зенітний дивізіон, здатний виконувати бойові завдання».

Перша українська атака з С-200 відбулася восени 2023 року — тоді вразити ціль не вдалося через те, що російський літак А-50 змінив траєкторію. Однак, за словами старшого офіцера ГУР, це дало цінні уроки для бійців Військово-повітряних сил, щоб вони не боялися ворожої відповіді на атаки.

«З першої спроби, коли ми запустили дві ракети, вони побачили, як швидко ми сховали пускові установки та евакуювалися — ніхто навіть не помітив, де ми перебуваємо», — розповів офіцер ГУР.

Друга спроба була ризикованою — українські військові підігнали Patriot дуже близько до фронту. Підполковник українських ВПС каже, що тоді йшлося одразу про пʼять або шість великих транспортних засобів, адже одночасно перевозили радар, пускову установку, джерело живлення та автомобіль безпеки.

Під час першої успішної атаки на російський А-50, 14 січня 2024 року, росіяни вважали себе поза межами наземної загрози. У них було менше ніж дві хвилини, щоб зреагувати, перш ніж ракети вдарили. Тоді А-50 впав у море, а Іл-22 повернувся на базу з пошкодженим бортом.

Коли в рф зрозуміли, що А-50 в зоні ураження — відвезли їх за межі дії Patriot. Проте вони досі були в зоні дії системи С-200. Екіпаж української батареї С-200 23 лютого під командуванням ГУР завдав ще одного удару, цього разу вразивши другий А-50 приблизно за 170 кілометрів від лінії фронту.

Використовуючи як приманку систему С-300 з увімкненим радаром, українські військові заманили російські літаки в зону дії батареї Patriot, повідомив підполковник ВПС України. Він додав, що будучи готовими до ураження лише однієї системи, літаки росії не впоралися з кількістю ракетних установок.

«Вони з радістю вилетіли знищувати С-300, а потім зʼявився Patriot. Два із шести були збиті С-300 і чотири — Patriot», — розповів він.

Чергову атаку з С-200 провели по російському стратегічному бомбардувальнику-ракетоносцю Ту-22М3, який розбився над Красногвардійським районом Ставропольського краю росії, приблизно за 300 кілометрів від фронту. Літак розбився, виконуючи завдання з пуску крилатих ракет над Україною. Москва заперечує факт збиття літака, стверджуючи, що в нього сталася технічна несправність.

«Відтоді змінили дистанцію пусків ракет. Ми відігнали їх від деяких цілей, які вони могли атакувати», — розповів офіцер ГУР.

Схожі новини