Передплата 2024 «Добре здоров’я»

У Львові успішно прооперували дівчинку з рідкісною патологією кишківника

  • 23.09.2024, 18:35
  • 308

У маленької пацієнтки діагностували синдром мальротації

Фото Центру дитячої медицини
Фото Центру дитячої медицини

Від народження дівчинка страждала від нападів сильного болю у животі, періодичної нудоти та блювання з домішками жовчі. Під час чергового загострення дитина втратила понад 15 кг за два місяці.

Таку патологію зазвичай діагностують у ранньому дитячому віці, найчастіше у перші кілька місяців життя. Тому синдром мальротації (синдром Ледда) у 10-річної дитини здивував медиків.

Кілька разів на рік дівчинку доводилося ушпиталювати через загострення симптомів. Після стабілізації стану дівчинка почувала себе краще, але це тривало недовго — за якийсь час погане самопочуття поверталося.

Під час чергового загострення хвороби сім'я дівчинки звернулись до нашого Центру. Маму турбувало часте блювання та кишкові розлади, що не припинялись, а також різка втрата маси тіла — понад 15 кг за два місяці. Місцеві медики підозрювали психосоматичні причини розладу харчової поведінки. Проте після огляду дівчинки мультидисциплінарна команда львівських медиків припустила, що йдеться про вроджену ваду розвитку кишківника.

«Дуже великий живіт та звук повітря у верхній частині живота при перкусії — ці симптоми насторожували й змушували думати про ваду розвитку шлунково-кишкового тракту. Ми провели дитині необхідні обстеження. І вже під час УЗД лікар Віктор Жельов побачив ознаки „вихору“, що характерно для синдрому Ледда. Діагноз також підтвердила рентгеноскопія. Синдром мальротації — вада кишківника, при якій він має неправильне розташування у черевній порожнині, а відтак не може нормально функціонувати. Ця рідкісна патологія трапляється з частотою 1 випадок на 500 новонароджених, а серед старших дітей значно рідше», — розповіла Віта Волощук, гастроентерологиня Центру, керівниця Клініки гастроентерології та лікування розладів харчової поведінки.

Хірурги Центру провели дівчинці відновлювальну операцію. Медики кажуть, що оперувати потрібно було терміново через стрімке наростання явищ кишкової непрохідності.

«Під час оперативного втручання ми спершу провели корекцію аномальних вроджених спайок, а потім відновили нормальне положення кишківника, тобто вклали його у правильній анатомічній формі у черевній порожнині. Потрібно було забезпечити прохідність судин і нормальну роботу самого кишківника. Це складна і копітка робота для хірургів, але ми успішно з нею впорались», — розповів дитячий хірург Андрій Кузик.

Дитину вже виписали з лікарні. Її перестав турбувати біль у животі, зникла постійна нудота, з’явився апетит, і вона навіть набрала кілька кілограмів маси тіла. Медики кажуть, що правильний діагноз та вчасна хірургічна допомога запобігли ускладненням та дали дитині шанс на нормальне, здорове життя.

Схожі новини