Передплата 2024 ВЗ

Пейджери, які вибухали у Лівані, виготовила угорська компанія, — джерело

  • 19.09.2024, 13:30
  • 462

Пейджери для «Хезболли» виготовила підставна угорська компанія, яку заснувала ізраїльська розвідка

Фото  The New York Times
Фото  The New York Times

Ізраїль створив підставну компанію для виробництва пейджерів, які потім продавали членам ліванського угруповування «Хезболла».

Йдеться про B.A.C. Consulting — угорську компанію, яка мала контракт на виробництво пристроїв від імені тайванської компанії Gold Apollo.

Джерела пишуть, що Ізраїль створив також дві інші підставні компанії, щоб приховати справжні імена людей, які створювали пейджери й були офіцерами ізраїльської розвідки.

B.A.C. працювала зі звичайними клієнтами, для яких виробляла низку звичайних пейджерів. Однак єдиним клієнтом, який дійсно мав значення, була «Хезболла», і її пейджери містили батареї, начинені вибуховою речовиною PETN.

Пейджери почали надходити до Лівану влітку 2022 року в невеликій кількості, але виробництво швидко зросло після того, як лідер «Хезболли» Саїд Насралла виступив проти використання в угрупованні мобільних телефонів.

Деякі побоювання Насралли були спричинені повідомленнями союзників про те, що Ізраїль придбав нові засоби для зламу телефонів, віддалено активуючи мікрофони й камери, щоб шпигувати за їхніми власниками. За словами джерел, Ізраїль інвестував мільйони в розробку цієї технології, і серед «Хезболли» та її союзників поширилися чутки, що жодне мобільне спілкування — навіть за допомогою зашифрованих додатків для обміну повідомленнями — більше не є безпечним.

За даними джерел, щоб спровокувати вибухи, Ізраїль увімкнув пейджери й надіслав на них повідомлення арабською мовою, яке виглядало так, ніби воно надійшло від вищого керівництва «Хезболли».

Як відомо, 17 вересня у Лівані вибухнули сотні пейджерів угруповання «Хезболла». Через це загинули 12 людей, майже 3 тисячі постраждали. Ймовірно, що зовнішня розвідувальна служба Ізраїлю Моссад заклала вибухівку у 5 тисяч пейджерів, які імпортувала ліванська група «Хезболла», за кілька місяців до вибухів.

18 вересня сталася повторна серія вибухів — здетонували рації та радіоприймачі, відомо про 20 загиблих та 450 постраждалих.

Після повторних вибухів міністр оборони Ізраїлю Йоав Галант заявив, що Ізраїль переносить головні військові зусилля на північ — розпочинається «нова фаза» війни. На півночі Ізраїль межує з Ліваном, де діє «Хезболла».

Схожі новини