Передплата 2024 «Добрий господар»

Hubble поблизу Великої Магелланової Хмари показав надзвичайну спіральну галактику

  • 17.09.2024, 20:20
  • 160

Космічний телескоп NASA/ESA Hubble сфотографував спіральну галактику з перемичкою NGC 1559, розташовану в сузір'ї Сітки, що поблизу Великої Магелланової Хмари

Фото: ESA
Фото: ESA

Про це повідомила обсерваторія ESA.

Надзвичайний космічний об'єкт розташований приблизно за 35 мільйонів світлових років від Землі.

Зазначається, що сама світлина складається з десяти різних фотографій, зроблених космічним телескопом Hubble.

Кожне з цих зображень відфільтроване, щоб зафіксувати світло певної довжини хвилі або діапазону довжин хвиль.

Світлина також ілюструє чутливість космічного телескопа до світла: від ультрафіолетового (близько 275 нанометрів) до синього, зеленого та червоного та ближнього інфрачервоного (1600 нанометрів).

Це дозволяє збирати інформацію про багато різних астрофізичних процесів у галактиці: яскравим прикладом є використаний у цьому зображенні червоний 656-нанометровий фільтр.

Атоми водню, які іонізуються, можуть випромінювати світло на цій конкретній довжині хвилі. Цей процес називається випромінюванням від ліній Н-альфа.

Нові зірки, що утворюються в молекулярній хмарі, що складається здебільшого з газоподібного водню, випромінюють велику кількість ультрафіолетового світла, яке поглинається хмарою, але яке іонізує її та змушує її світитися цим випромінюванням від H-альфа ліній.

Таким чином, використання фільтрів для виявлення лише цього світла забезпечує надійний спосіб виявлення областей зореутворення, показаних на цьому зображенні яскраво-червоними та рожевими кольорами, що заповнюють спіральні «рукави» NGC 1559.


Джерело: ESA

Схожі новини