Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

росіяни надалі використовують Запорізьку АЕС у військових цілях, — ЦНС

  • 15.09.2024, 18:30
  • 300

росія продовжує використовувати територію ЗАЕС для розміщення особового складу своїх військ та зберігання боєприпасів та вибухових речовин

Фото ілюстративне Центру нацспротиву
Фото ілюстративне Центру нацспротиву

Про це повідомив Центр національного спротиву.

Українському підпіллю вдалося підрахувати, що на території окупованої ЗАЕС є підрозділи росгвардії загальною чисельністю до 1300 осіб.

«Зокрема, були ідентифіковані підрозділи ОМОН „Ахмат-1“ (Грозний, ТОТ Чеченської Республіки Ічкерія) та СОБР „Агат“ (Пенза, РФ). Задля маскування частина окупантів, що заступає на чергування використовує форму воєнізованої охорони ЗАЕС, а не росгвардії», — пише ЦНС.

Також технічні та підвальні приміщення станції окупанти використовують для зберігання стрілецьких та артилерійських боєприпасів, як для забезпечення контингенту розміщеного на станції, так і сил на суміжних позиціях.

Джерело пише, що навколо міста противник заклав понад 20 мінних полів, вони огинають станцію і місто та мають загальну протяжність майже 6,5 км. У спротиві додають, що окупанти досі бояться можливого десантування Сил оборони із Дніпра.

«Попри візит місії МАГАТЕ на цьому тижні їхній маршрут був ретельно та завчасно спланований окупантами. Зважаючи на проявлену люб’язність та обійми генерального директора МАГАТЕ Рафаеля Гроссі з російським керівництвом окупованої АЕС, уже й не дивно, що його команда у черговий раз не помітила значного скупчення російських військ та озброєння на території атомної електростанції», — йдеться у повідомленні.

У спротиві додали, що російські загарбники не вперше не надали фахівцям МАГАТЕ доступу до західної частини двох турбінних залів.

«Проте представництво організації лише занотувало цей факт, та не винесло жодного рішення щодо представництва „Росатому“, який управляє ЗАЕС», — пише ЦНС.

Схожі новини