Передплата 2024 «Добра кухня»

Міністр культури закликав спростити для українських митців поїздки за кордон

  • 14.09.2024, 16:15
  • 345

Міністр культури та стратегічних комунікацій Микола Точицький вважає, що завданням його міністерства є створення умов, за яких українські митці зможуть безперешкодно виїжджати за кордон

Микола Точицький. Фото: LMN
Микола Точицький. Фото: LMN

Про це він сказав журналістам під час форуму «Україна відкрита світу», передає «Укрінформ».

У фінансуванні таких поїздок, мовляв, готові допомагати західні партнери. Однак Україна має переконувати їх, правильно формуючи стратегію — «що ми хочемо від тієї чи іншої поїздки, як цього можна досягти», каже Точицький.

Загалом, за його словами, міністерство намагатиметься закривати «прогалини» у фінансуванні культури за допомогою партнерів, передає «Інтерфакс-Україна».

Водночас Точицький заявив, що «вірить в українського діяча культури» й те, що українське мистецтво «було, є і буде набагато сильнішим за російську зброю і російські гроші».

Нагадаємо, у 2023 році в мережі набуло резонансу інтерв'ю зі стендап-коміком Андрієм Щегелем, у якому артист розповів, що виїхав з України за тимчасовим дозволом від Мінкульту, але вирішив залишитися за кордоном. Він заявляв, що в Україні отримав три повістки, але військкомів не боїться. Казав, що виїхати за кордон зміг як артист, отримавши від Мінкульту тимчасовий дозвіл.

У Міністерстві зазначили, що сприяють виїзду за кордон митців, художників, артистів, журналістів тощо, але через такі випадки, як зі Щегелем, «ситуація для тих, хто справді боронить Україну на культурному фронті, ускладнюється».

Тоді у відомстві засудили дії коміка й анонсували посилення відповідальності за порушення правил виїзду та повернення до України чоловіків призовного віку. Мінкульт передав на затвердження уряду жорсткіший порядок отримання дозволів на тимчасовий виїзд за кордон чоловіків призовного віку.

Схожі новини