Передплата 2024 «Добрий господар»

До 453-річчя Бахмута у Львові посадили 25 троянд!

Підтримали Всеукраїнську кампанію з висадження в різних містах країни 453 кущів елітної квітки

Фото авторки
Фото авторки

13 вересня у Львові у сквері навпроти церкви Святого Юрія висадили кущі різнокольорових троянд. Квіти посадили корінні бахмутяни, які через війну рф змушені шукати прихисток у Львові, у знак єднання з львівською громадою.

Троянди посадили з нагоди 453-річчя Бахмута. Це місто на Донеччині славилося алеями вишуканих троянд: до великої війни тут росло понад 40 тисяч кущів голландських сортів.

Серед троянд є монумент «Козака з сіллю». За легендою, хто доторкнеться до знаменного мішка з сіллю та потре його, той розбагатіє.
Серед троянд є монумент «Козака з сіллю». За легендою, хто доторкнеться до знаменного мішка з сіллю та потре його, той розбагатіє.

Алею троянд у Бахмуті заклали у 2013 році. Алея розтягнулася на пів кілометра від вулиці Леваневського й аж до Північного ставка. Це була туристична родзинка міста.

Такий вигляд мала алея до повномасштабного вторгнення рф. Алею троянд у Бахмуті заклали у 2013 році.
Такий вигляд мала алея до повномасштабного вторгнення рф. Алею троянд у Бахмуті заклали у 2013 році.

«У Бахмуті було висаджено до п’ятдесяти тисяч троянд. Це було ще до вторгнення росіян. Ми були у Книзі рекордів України, як найбільша кількість троянд в одній локації», — зазначив начальник Бахмутської міської військової адміністрації Олексій Рева.

У Львові кущі квітки з колючками посадили разом з чиновниками львівської Ратуші бахмутяни та учасники громадської організації «Життя на часі». Таку акцію організували по всій Україні, мета якої - за два дні висадити 453 кущі троянд. Акція стартувала з 9 вересня — зі столиці України. 12 вересня троянди садили у Дніпрі, Кропивницькому, 13 вересня — у Львові.

Жителі Донеччини кажуть, що мріють повернутися до рідного міста і доглядати там за яскравими трояндами виплеканими сонцем Донбасу.

«Мешкаю у Львові другий рік, місто прекрасне, європейське, люди тут хороші. Але дуже сумую за рідним Бахмутом та прекрасною алеєю троянд, — каже мешканка Бахмуту Галина. — Щороку ми робили на фоні троянд фотосесії, водили гостей з інших міст України. Всі ці буденні радощі забрала війна».

«Ці троянди стануть символом відродження, відбудови і нового життя нашого рідного міста-фортеці Бахмута», — відзначила представниця Бахмутської міської ради Юлія Смолярчук.

Заступниця начальника екології та природних ресурсів Львівської міської ради Оксана Луцко повідомила у коментарі для «ВЗ», у Львові посадили 25 троянд. «Це подарунок Львову від громади Бахмуту, які хочуть мати тут частинку душі та естетики свого міста, — відзначає чиновниця. — Ці троянди привезені із вінницького розсадника. Саме там бахмутяни зберігали врятовані квіти із знаменитої алеї троянд, аби в день народження Бахмуту посадити у дванадцяти містах України, переважно обласних центрах».

Схожі новини