Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Відійшов у вічність дослідник українського фольклору Микола Мушинка

  • 13.09.2024, 13:30
  • 226

На 89 році відійшов у засвіти словацький фольклорист та українознавець Микола Мушинка — автор близько 50 самостійних публікацій і понад 1000 наукових і науково-популярних статей

Фото: Історична правда
Фото: Історична правда

Про це повідомила мистецтвознавиця Ганна Карась.

«Сьогоднішній ранок розпочався із сумної новини — у вічність відійшов Великий Українець — академік Микола Мушинка зі Словаччини… Я щиро вдячна йому за допомогу на шляху до мого наукового становлення як доктора мистецтвознавства — він не лише дав позитивну рецензію на мою монографію, але запросив до свого гостинного дому, дав унікальні матеріали, відвіз до українського музею у Свиднику, познайомив за багатьома непересічними особистостями. Мала честь побувати на його 80-річному ювілеї, писати про нього. Складна доля цього непересічного українця не вбила в ньому доброти і готовності допомогти всім, хто працює для науки і української справи», — написала Ганна Карась на своїй сторінці у Фейсбук.

Микола Мушинка народився 20 лютого 1936 року у селі Курів на Пряшівщині. Закінчив Руську гімназію у Пряшеві. Вищу освіту одержав у Карловому університеті в Празі. Від 1960-го працював у кабінеті україністики Кошицького університету. Вчився в аспірантурі у Празькому та Київському ім. Т. Г. Шевченка (1964—1966) університетах.

У Києві Микола Мушинка доля звела з «шістдесятниками» Іваном Дзюбою, Іваном і Надією Світличними, Лесем Танюком, Михайлиною Коцюбинською, Іваном Драчем, Дмитром Павличком, Іваном Гончаром.

У 1968 році за протест проти окупації Чехословаччини військами Варшавського пакту Миколі Мушинці заборонили займатись науковою працею. Лише 1990 року був реабілітований та повернувся в Пряшівський університет.

Миколу Мушинка називають найвідомішим українцем Словаччини. Він заснував і від 1990 року очолював Асоціацію україністів Словаччини, а також Наукове товариство імені Тараса Шевченка (засноване в 1994 році).

Микола Мушинка — почесний доктор Національного університету «Острозька академія», Дрогобицького державного педагогічного університету, Ужгородського національного університету. Він іноземний член НАН України, академік міжнародної Академії богословських наук, професор Українського вільного університету в Мюнхені.

Схожі новини