Передплата 2024 «Добрий господар»

До обстрілу дитячої лікарні «Охматдит» 8 липня причетний російський генерал

  • 10.09.2024, 18:45
  • 237

Українські правоохоронці встановили російського генерала, який командував ракетним ударом по медичному корпусу дитячої лікарні «Охматдит» у Києві 8 липня, та заочно оголосили йому про підозру

Фото: СБУ
Фото: СБУ

Про це повідомили Служба безпеки України та Офіс генпрокурора.

Йдеться про генерал-лейтенанта Сергія Кобилаша, який на момент удару обіймав посаду командувача дальньої авіації військово-повітряних сил повітряно-космічних сил росії. Згодом його підвищили та призначили командувачем військово-повітряних сил рф.

«За період розслідування СБУ спільно з Офісом генпрокурора провела колосальну роботу. Ми допитали 112 потерпілих і 50 очевидців, провели вибухотехнічні, судово-медичні та інші експертизи, проаналізували відео з камер відеоспостережень», — заявив заступник голови СБУ Сергій Наумюк.

Як встановило розслідування, за наказом Кобилаша 8 липня о 09:15 російський бомбардувальник-ракетоносій Ту-95МС здійснив пуск ракети Х-101 по дитячій лікарні. За даними спецслужбовців, обстріл здійснила 22 гвардійська важка бомбардувальна авіаційна дивізія дальньої авіації повітряно-космічних військ рф.

Ворожий літак піднявся у повітря з аеродрому поблизу російського міста Оленєгорськ, а запуск ракети здійснив над Саратовською областю рф на відстані майже 600 км від кордону України.

З території росії Х-101 увійшла в повітряний простір України в районі Чернігівщини й почала маневрувати, постійно змінюючи траєкторію польоту через території чотирьох областей.

«Це свідчить, що ракета була запрограмована для максимального обходу української ППО й подальшого влучання у медзаклад», — зазначили в СБУ.

Уже приблизно о 10:45 Х-101 влучила в одне з відділень «Охматдиту». Там правоохоронці виявили залишки ракети з маркуванням, яке свідчить, що вона була виготовлена на базі російського КБ «Радуга» у другому кварталі 2024 року.

Схожі новини