Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Львівські трансплантологи одночасно пересадили 58-річному львів'янину серце і нирку

  • 10.09.2024, 19:15
  • 232

Спеціалісти Центру трансплантології Першого медоб'єднання Львова пересадили 58-річному львів'янину Віктору Абрашкіну серце і нирку. Це другий випадок в Україні, коли одному пацієнту пересадили одночасно два органи

Фото: ЛМР
Фото: ЛМР

Як повідомили у лікарні, останні півтора року для чоловіка були дуже важкі.

Проблеми зі здоров’ям у чоловіка почалися, коли йому було 40. Тоді у нього діагностували хворобу нирок і призначили ліки, які тривалий час допомагали. Три роки тому чоловік переніс інфаркт, після цього нирки відмовили остаточно. Хворий був на гемодіалізі, а згодом переніс ще один інфаркт.

Врятувати Віктора могла лише трансплантація відразу двох органів, аби він переніс пересадку нирки, спершу треба було «полагодити» серце. Таку складну операцію в України виконували лише один раз в Інституті серця, тож львів'янин майже втратив надію на порятунок. Проте несподівано на день народження чоловіка з’явився донор і львів'янин отримав шанс на життя.

«Ми працювали двома бригадами: кардіохірурги та абдомінальні хірурги. Спершу колеги пересадили серце. Воно успішно „запустилося“. Щойно це сталося, ми змогли взятися за пересадку нирки. Вона теж запрацювала ще в операційній. Ми дуже пишаємося, адже за весь час незалежної України — це лише друга така трансплантація і вона успішна. А це означає, що відтепер у нашому Центрі ми можемо виконувати і такі складні трансплантації та рятувати ще більше життів», — каже керівник Центру трансплантології Максим Овечко.

З часу операції минуло вже чотири місяці. Віктор відновився та поступово повертається до активного способу життя.

Схожі новини