Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

У Львові воїну медики виконали складне реконструктивне втручання

  • 06.09.2024, 16:47
  • 286

Воїну, який через важке поранення не міг нормально ні жувати, ні розмовляти, провели у Львові успішну операцію

Фото: ТМО
Фото: ТМО

Про це повідомили у пресслужбі Першого ТМО.

31-річний захисник з Вінниччини не міг нормально жувати та говорити після того, як усього за пів метра від нього розірвалась ворожа міна та понівечила пів обличчя.

Аби відновити шелепу та повернути якість життя, спеціалісти Центру UNBROKEN взялися за складну реконструктивну операцію.

Роман Осадчук у війську з 18 років. Спершу, як став повнолітнім, пішов на строкову службу. А згодом підписав з армією контракт. Після початку повномасштабного вторгнення служив у лавах 28-ї окремої механізованої бригади, де був командиром групи. Важке поранення отримав у перший рік великої війни на Херсонщині. Роман добре пам’ятає як це сталося:

«Я прикривав гранатометників і виконував відволікаючий маневр, коли побачив, як на мене, летить міна. Першу побачив, а другу спіймав. Пам’ятаю нестерпний біль і те, що намагався продовжувати бій. Проте моя рука вже не працювала».

Осколки міни посікли все тіло Романа. Рятували важко пораненого воїна у Миколаєві, Одесі та Вінниці. Він переніс 6 складних операцій, одна з яких, на жаль, не принесла бажаного результату. Хірурги намагалися відновити розтрощену нижню щелепу Романа за допомогою його власної кістки з тазу, а також реконструктивної пластини. Утім, за таких великих дефектів цей метод є малоефективним.

Цьогоріч у липні НЕЗЛАМНИЙ захисник звернувся до хірургів Центру UNBROKEN. За її результатами обстеження наші спеціалісти вирішили, що таки зможуть допомогти пацієнтові.

«Щоб заповнити дефект і замістити відсутні м’які і кісткові тканини, ми провели забір малогомілкової кістки з ноги пацієнта разом із судинами та підшкірним клаптем. Це складна реконструктивна операція, яка вимагає ювелірних навичок, адже потрібно поєднати всі найдрібніші судини. Ми оперували Романа аж 12 годин», — розповідає Олег Ковтуняк, завідувач Центру голови та шиї Лікарні Святого Пантелеймона Першого медоб'єднання Львова.

Складне реконструктивне втручання минуло вдало. Наразі Роман лише починає відновлюватися після операції, але вже має успіхи — він помітно краще говорить.

Схожі новини