Передплата 2024 «Добра кухня»

«Telegram за рівнем впливу аналогічний до рпц»

  • 28.08.2024, 15:30
  • 163

Українська влада має або припинити роботу Telegram на території України, або принаймні почати регулювати цей месенджер

Про це сказала народна депутатка з фракції «Європейська Солідарність» Вікторія Сюмар в ефірі «Прямого».

"Питання національної безпеки є ключовим, саме в інтересах національної безпеки відбуваються певні обмеження того, що називається принципом свободи слова, і це нам говорить Європейська конвенція з прав людини. Що у зв’язку з Telegram є найбільш цікавими моментами? Мені здається, що арешт Павла Дурова і все, що відбувалося після нього, є більш ніж промовисте", — сказала Сюмар.

Вона вважає, що на проблему Telegram вже давно звернули увагу, але її не дуже хочуть помічати в Україні. «Мені здається, що ця „засвітка“ російської пропаганди, яка відбулася після арешту Дурова, де було чітко сказано, що він „начальник связи СВО“, нас змушує дуже серйозно розібратися, що це за месенджер і що він несе українцям. „Начальник связи СВО“ не просто так було сказано, далі були розшифровки про те, що більшість наведень російських ракет здійснюється через Telegram», — зауважила депутатка.

За її словами, більшість зв’язків російських військових здійснюються через Telegram і це не просто месенджер новин. «Найбільшу проблему я бачу, що українські спецслужби замість того, щоб чітко показувати, як використовується російськими військовими в агресії щодо України Telegram, просто вирішили цей інструмент теж зробити своїм», — зазначила Сюмар.

«І українці, на жаль, можуть побачити, де летить ракета і куди саме завдяки месенджеру Telegram. Це точно оксюморон, так бути не може. Якщо цим інструментом вбивають українців, то він не може сприйматися як ключовий інструмент донесення ключової для виживання інформації», — сказала вона.

«Тут виникає питання, чому українська влада і спецслужби постворювали все це в російському месенджері, а не створили канали донесення цієї інформації? І це дуже серйозне питання, яке треба сьогодні порушувати», — додала депутатка.

Вона нагадала, що Дуров 64 рази відвідував росію з 2014 року в ключові моменти. «Я думаю, що реакція російської пропаганди чітко показала, що він був прямим співробітником фсб росії», — вважає Сюмар.

Вона зазначила, що це вкрай серйозна проблема, яка прямо стосується національної безпеки. «У влади є ілюзія, що вона контролює цей інструмент, бо створили купу Telegram-каналів Банкової, через які можна просто запускати фейк-ньюс на опозицію. Не можна не бачити реальної загрози національній безпеці. Тому зараз ми опинилися на порозі критичної необхідності приймати рішення щодо Telegram», — наголосила вона.

Сюмар зазначила, що є три варіанти, як діяти щодо подальшого використання Telegram. «Перший варіант — й далі нічого не робити, бо „ми обережно ставимося“ і таке інше. Давайте чесно скажемо: цей інструмент за рівнем впливу аналогічний до рпц, яка значною мірою була агентурною мережею. Цей інструмент сьогодні не менш потужний і працює в руках фсб. Варіанту нічого не робити немає, є варіант або припинити роботу Telegram на території України, або почати регулювати цей месенджер», — зазначила вона.

За словами депутатки, для цього потрібно, щоб Telegram створив представництво в Україні, щоб анонімні Telegram-канали були заборонені, а якщо хтось хоче створити свій Telegram-канал, то треба називати своїм іменем для того, аби месенджер взяв на себе зобов’язання блокувати заборонений контент.

«Досить жити на інформаційному смітнику, ми живемо в інформаційному суспільстві. Треба відповідально ставитися, що ми споживаємо сьогодні в Інтернеті, і держава несе за це відповідальність», — зазначила Сюмар.


Джерело: Вікторія Сюмар

Схожі новини