Передплата 2024 ВЗ

Про життя в Україні у час великої війни «розкажуть» українські фільми

28 серпня у Венеції стартує 81-й Венеційський кінофестиваль

Кадр з фільму Ольги Журби "Пісні землі, що повільно горить".
Кадр з фільму Ольги Журби "Пісні землі, що повільно горить".

28 серпня фільмом Тіма Бертона «Бітлджус Бітлджус» розпочне роботу один із найстаріших кінофестивалів — Венеційський. Найвищу нагороду кінофестивалю вручать переможцям 7 вересня.

Показ стрічки стане світовою прем'єрою фільму, в якому разом з Бертоном повернуться Майкл Кіттон в ролі Бітлджуса та Вайнона Райдер у ролі Лідії Дітц.

Директор фестивалю Альберто Барбера напередодні відкриття сказав, що цей показ «знаменує довгоочікуване повернення одного з найбільш знакових персонажів кінематографа Тіма Бертона, а також є щасливим підтвердженням надзвичайного таланту візіонера і майстерного втілення одного з найцікавіших авторів свого часу».

У конкурсній програмі 81-го Венеційського міжнародного кінофестивалю цьогоріч представлені роботи видатних режисерів, серед яких Педро Альмодовар, Джанні Амеліо, Лука Гуаданьїно, Тодд Філліпс та багато інших.

На фестивалі у секції «Поза конкурсом — нон-фікшн» буде представлено картину української режисерки Ольги Журби «Пісні землі, що повільно горить». У фільмі показано сцени з життя в Україні протягом перших двох років після початку повномасштабного вторгнення росії. Він фіксує зміни, що відбулися за цей час у суспільстві, що «долає шлях від паніки перших тижнів великої війни до прийняття смерті й руйнувань, які зрештою стають трагічною нормою для українців». «Пісні землі, що повільно горить» знятий у копродукції України, Данії та Швеції.

Стрічка режисерки Жанни Озірної «Медовий місяць» дебютує у програмі Biennale College Cinema. Картина виробництва компанії Toy Cinema розповідає історію пари Тараса (Роман Луцький) та Олі (Ірина Нірша), які опинилися в окупації. Це дослідження їхніх стосунків, страхів, справжнього розуміння одне одного.

У межах фестивалю на підтримку України пройде «Український день», де відбудеться важлива дискусія за участі представників української та міжнародної кіноіндустрії.