Передплата 2024 «Добрий господар»

Для отримання броні людина має заробляти не менше 34 500−35 000 грн

  • 28.08.2024, 14:15
  • 182

Кабінет міністрів готує нову постанову про економічне бронювання, яка нібито синхронізувала напрацювання уряду, парламенту та ОП

Фото: ТСН
Фото: ТСН

Про це пише Forbes.

Модель, яка розглядається зараз, має привʼязку до заробітної плати: аби претендувати на економічне бронювання, людина має офіційно отримувати щонайменше 34 500−35 000 гривень на місяць, кажуть виданню їх співрозмовники в Раді та уряді.

«Безумовно, це позитивне рішення, яке створить рівні та прозорі умови для всіх, але це лише перший раунд. Недолік такої моделі - вона не покриває малий бізнес», — каже голова економічного комітету Дмитро Наталуха.

Як це буде на практиці, нині невідомо. Можемо лише говорити про два сценарії, що розглядаються.

Перший варіант — окрема процедура, яка дозволить військовозобов'язаним отримати бронювання лише на підставі рівня зарплати. Таким механізмом зможе скористатися бізнес, що не підпадає під критерій критичного підприємства.

Другий концепт — критерій заробітної плати додадуть до вже чинної постанови Кабміну № 76, за якою бронюються співробітники критичних для економіки підприємств.

Чому до цього повернулися? Метою економічного бронювання є виведення зарплат «із тіні» та отримання додаткових надходжень до бюджету, заявляють народні депутати та співрозмовники в Офісі президента і уряді.

«В країні близько мільйона осіб призовного віку, про яких держава знає лише їхні ідентифікаційні номери і які фактично перебувають у „тіні“ та офіційно не працевлаштовані», — стверджує Наталуха.

Звісно, остаточні цифри — за Мінфіном. Однак нині припускають, що це може приносити до 10 млрд гривень на місяць. Враховуючи, що держбюджету критично не вистачає грошей, можна припустити, що за економічне бронювання взялися, аби перекрити (хоча б частково) певні видатки.

Схожі новини