Передплата 2024 ВЗ

Гендиректор МАГАТЕ планує відвідати курську АЕС, — ЗМІ

  • 22.08.2024, 19:30
  • 306

Наступного тижня гендиректор Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) Рафаель Гроссі відвідає курську атомну електростанцію, бо він стурбований її безпекою. Адже АЕС має подібні до ЧАЕС технології. Пізніше Гроссі поїде у Київ та зустрінеться з президентом України Зеленським

курська АЕС. ГУР МО України
курська АЕС. ГУР МО України

Як відомо, курська АЕС має шість енергоблоків двох різних типів реакторів: два з них типу РБМК-1000 перебувають у стані зупинки, ще два — працюють у штатному режимі, а ще два реактори типу ВВЕР-510 перебувають на стадії будівництва.

Гроссі пояснив, що обидва енергоблоки, які зараз у роботі, використовують технологію РБМК, яка розплавилася під час аварії на Чорнобильській АЕС під Києвом у 1986 році.

На відміну від сучасних ядерних реакторів, два блоки, що працюють поблизу бойових дій, не мають додаткових шарів захисту для стримування радіації в разі аварії.

«Вони не мають захисного купола навколо, лише звичайний дах, а це означає, що активна зона реактора досить вразлива», — зазначив Гроссі і додав, що наступ військ у межах досяжності артилерії від АЕС «спричиняє величезне занепокоєння» у МАГАТЕ та у гендиректора.

Гроссі відвідає курську АЕС уже цими днями, а потім поїхати до Києва, де він планує поговорити з президентом України Володимиром Зеленським.

На тлі операції ЗСУ у курській області рф МАГАТЕ ще 9 серпня закликало росію та Україну проявити «максимальну стриманість», щоб «уникнути ядерної аварії з потенційними серйозними радіологічними наслідками», бо вже тоді бойові дії потенційно наближалися до АЕС.

Схожі новини