Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Байден в березні затвердив нову ядерну стратегію: NYT

  • 21.08.2024, 13:30
  • 149

У березні цього року президент США Джо Байден затвердив новий таємний ядерний стратегічний план, який переорієнтував стратегію стримування на швидке розширення ядерного арсеналу Китаю

Фото: УП
Фото: УП

Про це пише New York Times.

Білий дім офіційно не оголошував про новий перегляд цього документа. Цей план настільки засекречений, що не має жодних електронних копій, а має лише кілька роздрукованих примірників, які поширили серед кількох високопосадовців Пентагону.

Як пише NYT, такий «зсув» відбувся після оцінок Міноборони США про те, що впродовж наступного десятиліття китайські запаси ядерної зброї конкуруватимуть за розміром і різноманітністю з американськими та російськими запасами.

За словами старшого директора з контролю над озброєннями та нерозповсюдженням Ради національної безпеки США Праная Вадді, нова стратегія підкреслює «необхідність стримування росії, КНР і Північної Кореї одночасно».

Ще одна велика зміна пов’язана з ядерними амбіціями Китаю. Зазначається, що ядерна експансія Пекіна відбувається швидшими темпами, ніж очікували американські розвідники два роки тому, що зумовлено рішучістю глави Китаю Сі Цзіньпіна відмовитися від десятирічної стратегії підтримки «мінімального стримування». Ядерний комплекс Китаю зараз є найбільш швидкозростальним у світі.

Видання також наводить іншу причину для занепокоєння щодо Пекіна: Китай припинив діалог зі США про поліпшення ядерної безпеки, а саме про попередження одне одного про майбутні ракетні випробування або створення гарячих ліній чи інших засобів зв’язку, щоб гарантувати, що інциденти або нещасні випадки не переростуть у ядерні зіткнення.

За словами офіційних осіб, це було лише питанням часу, коли принципово інше ядерне середовище почне змінювати американські військові плани та стратегію.

Схожі новини