Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

У Львові лікують хлопця із хворобою Пертеса: деталі

  • 19.08.2024, 13:15
  • 348

Команда ортопедів-травматологів та реабілітологів Центру дитячої медицини. Лікарні «Охматдит» успішно лікує 15-річного Богдана з Тернополя з хворобою Пертеса

Фото із соцмереж львівського Охматдиту
Фото із соцмереж львівського Охматдиту

Про діагноз Хвороба Пертеса хлопець дізнався у 2019-му році, коли йому було 10 років. Тоді він дуже активно займався футболом і рідні помітили, що він почав кульгати. Після пошуків спеціалістів по відгуках батьки звернулися до нашого спеціаліста Олександра Королькова. Після усіх обстежень і виявили цей складний діагноз. Заняття улюбленим спортом довелось припинити. Наразі, за 5 років наші ортопеди-травматологи вже зробили хлопцю три втручання.

«Хвороба Пертеса — це складне тривале ураження кульшового (тазостегнового) суглобу, яке відносять до групи остеохондропатій — захворювань кістково-суглобового апарату, основу якого складає некроз головки стегнової кістки. Також досить часто наслідком даної патології є обмеження рухів в ураженому суглобі, різного ступеню укорочення кінцівки, перекіс тазу, вторинні деформації верхньої третини стегна та розвиток деформації хребта — сколіоз», — розповів керівник Клініки нейроортопедії, травматології та реабілітації дітей Олександр Корольков.

Цей випадок не став виключенням. У Богдана наші лікарі констатували ускладений перебіг хвороби Пертеса з усіма наслідками. Такі складні випадки потребують комплексного та етапного підходу, часто дитина потребує виконання декількох операцій, а у проміжку між ними — має бути постійна реабілітація та виконання ортопедичного режиму — фіксація ураженого стегна в гіпсовій пов’язці та ортезі у певному положенні.

У процесі відновлення після операцій хлопець також має курси реабілітації у нашій Клініці реабілітації дітей.

«Відразу після втручання ми працювали з певними обмеженнями, щоб не зашкодити процесу відновлення: не по повній амплітуді, більш легка реабілітація була — зміцнювали силу мʼязів нижніх кінцівок та спини, бо він лежав довго. Зараз ми вже працюємо на повну: збільшення амплітуди рухів, відновлення повноцінної ходьби», — розповіла фізичний терапевт Марія Гуль.

«Мені подобаються спеціалісти у Клініці. На усі курси постійно їздимо аж з Тернополя сюди. Бо ми дуже багато шукали фахівців у рідному місті і не змогли знайти», — заначила мама хлопця Наталя.

Схожі новини