Передплата 2025 «Неймовірні історії життя»

За борги «Полімінерал» хочуть знеструмити

У Дрогобичі та Стебнику, який до складу Дрогобицької ОТГ входить, забили на сполох через загрозу припинення подачі електроенергії до Стебницького гірничо-хімічного підприємства «Полімінерал»

Річ у тому, що колишній калійний велетень, яким «Полімінерал» був у свої найкращі часи, заборгував за спожиту електроенергію. Сьогодні це підприємство, на балансі якого цілий природоохоронний комплекс перебуває, з величезними перебоями працює. Всі знають, як у випадках, коли споживач за електроенергію боргує, приблизно діє ПАТ «Львівобленерго». Із боржниками не панькаються. Спочатку їх попереджають, а згодом, якщо борг не сплачується, від живлення відмикають. Так заведено, так роблять. І це, як правило, спрацьовує. Боржники знаходять кошти, щоб ліквідувати заборгованість. Але те, що у більшості випадків свій ефект дає, у випадку з «Полімінералом» може не спрацювати.

До такого висновку, як інформує пресслужба Дрогобицької міськради, дійшли учасники скликаної в Дрогобичі недавньої наради, на якій про сьогоднішню ситуацію в Стебнику йшлося. Участь у розмові, крім представників «Львівобленерго» та «Полімінералу», взяли й підприємці - фізичні та юридичні особи із Стебника. Якщо подачу електроенергії до «Полімінералу» припинять, тоді не лише калійне підприємство знеструмлять. Без живлення залишиться низка підрозділів таких підприємств, як «Вічність», «Сапсан», «Дорсервіс». Збій призведе до зупинки підприємницької діяльності багатьох фізичних та юридичних осіб у місті, які, на відміну від «Полімінералу», боргів перед «Львівобленерго» не мають. Їхня «провина» полягає в тому, що електричну енергію для власних потреб отримують з підстанції, яка «Полімінералу» належить. У випадку припинення подачі електроенергії до калійного підприємства ця підстанція також без струму залишиться. Зрозуміло, що такий «спосіб» вирішення боргової проблеми стебницьких підприємців не влаштовує. Врешті-решт, як було наголошено на нараді, і частка вини «Львівобленерго» є в тому, що підприємства, які не мають стосунку до «Полімінералу», дотепер із заводської станції калійного живляться. Обов’язок постачальника — «перепід'єднати» від калійної підстанції споживачів, які боргів не мають, зробити все належне для того, щоб ніхто з них не залишився без живлення, якщо знеструмлення стане платою за борг «Полімінералу».

Апелюючи до здорового глузду та стриманості, учасники наради нагадали представникам «Львівобленерго» про стратегічний статус «Полімінералу». Як це передбачено заходами з екологічної безпеки, це підприємство регулярно виконує комплекс природоохоронних робіт. У випадку припинення подачі електроенергії, звісно ж, збої виникнуть. Аби до забруднення довкілля не дійшло. Звернувшись із відповідним листом до ПАТ «Львівобленерго», Дрогобицька міська рада просить не поспішати із від'єднанням ГХП «Полімінерал» від живлення.