Передплата 2024 «Добра кухня»

У Львові медики видалили дівчині аж три пухлини

  • 14.08.2024, 12:30
  • 428

Медики видалили 17-річній дівчині одразу три пухлини у нозі, через які їй було дедалі важче ходити. У пацієнтки була спадкова недуга — хвороба Реклінгхаузена

Фото Першого медичного об'єднання Львова
Фото Першого медичного об'єднання Львова

Ангеліна Малишева — із Вінниці.Із хворобою дівчинка бореться із 4 років. Тоді їй діагностували важку системну спадкову недугу — хворобу Реклінгхаузена, або нейрофіброматоз І типу. Це захворювання зазвичай проявляється у ранньому віці — спершу «кавовими плямами» на тілі. Згодом провокує появу і ріст множинних пухлин: утворень на шкірі, кістках та органах нервової системи — практично будь-де в організмі. Найбільша небезпека в тому, що ці доброякісні новоутвори здатні ставати злоякісними.

Уперше Ангеліну прооперували у 8 років. Тоді хірурги видалили в лівій нозі дівчинки кілька пухлин, найбільша з яких сягала аж 15 см. Відомо, що іноді нейрофіброми виростають до 30 см, твердіють і на дотик стають, як дерево, стискають м’язи та кістки.

Нещодавно Ангеліну знову почав турбувати біль у лівій нозі. Часом нижче стегна вона геть не відчувала своєї кінцівки, і їй ставало все важче і важче ходити. За допомогою родина звернулася до львівських спеціалістів Лікарні Святого Миколая. У Львові онкогематологи виявили у нозі Ангеліни одразу три пухлини.

Аби зробити втручання безболісним та безпечним для пацієнтки, їй здійснили так звану блокаду нервів — стегнового та сідничного. Зробили це під контролем високоточного апарату Stimuplex, що дозволяє візуалізувати судини. Самі ж пухлини видалили малоінвазивно — через три невеликих проколи. Втручання минуло успішно.

Після операція Ангеліна одразу пішла з мамою на прогулянку центром Львова. Це одне з її улюблених міст, а організація екскурсій та подорожей — її майбутня професія. Дівчина зараз здобуває освіту у галузі туризму.

Щоб і надалі мати можливість відкривати для себе та інших найкрасивіші куточки України та світу, Ангеліна мусить пильнувати за своїм здоров’ям та регулярно робити обстеження. Адже, на жаль, її недуга невиліковна.

Схожі новини