Передплата 2025 «Неймовірні історії життя»

Львівські медики врятували ногу хлопцеві, який потрапив у ДТП

  • 08.08.2024, 16:30
  • 371

Команда ортопедів-травматологів Центру дитячої медицини, лікарні «Охматдит» успішно виконали серію хірургічних втручань 15-річному хлопцю, який на мотоциклі потрапив у важку ДТП

Фото із соцмереж Охматдиту
Фото із соцмереж Охматдиту

Аварія трапилося у Хирові Львівської області звідки родом 15-річний Артем. У хлопця, який керував мотоциклом, врізався автомобіль. Спершу Артема госпіталізували до лікарні Самбора, а потім перевели до Центру. у Львові Там лікарі одразу почали протишокові та реанімаційні заходи, відтак стан дитини був стабілізований.

У Артема діагностували травматичний шок, великі рвані та скальповані рани лівого стегна і гомілки, відкриті багатоуламкові переломи лівої стегнової кістки та обох кісток лівої гомілки з множинними саднами та забоями кінцівок і тулуба.

Під час клінічного та рентгенологічного обстеження виявили, що у дитини відсутня частина стегнової кістки довжиною 12 см, яка залишилася на місці ДТП. Відтак родичі хлопця поїхали на місце події та знайшли елемент кістки. Через 6 годин після госпіталізації лікарі розпочали складне комбіноване втручання, зокрема — накладення двох VAC-апаратів роздільно на ліве стегно та гомілку.

Упродовж подальшого лікування Артему зробили ще три операції, зокрема — вільну шкірну пластику дефектів стегна та гомілки повношарованими перфорованими клаптями.

Після демонтажу VAC-апаратів Артем вертикалізований, ходить з милицями з дозованим навантаженням на уражену кінцівку, усі рани зажили, а пересаджені шкірні клапті прижилися.

«У Центрі все на вищому рівні: харчуюсь гарно і доглядають добре за мною. Лікарі чудові», — розповів Артем.

Хлопець уже мав один курс реабілітації у лікарні. Він наразі вдома.

Надалі Артем ще матиме курси реабілітації у Клініці реабілітації, а процес лікування триватиме ще приблизно 3 місяці до повного зрощення кісток та демонтажу апаратів зовнішньої фіксації.