Передплата 2024 «Добре здоров’я»

В Україні зафіксували першу смерть від нового штаму коронавірусу

  • 08.08.2024, 11:45
  • 368

Помела пацієнтка в Івано-Франківську

Фото ілюстративне із сайту Pexels
Фото ілюстративне із сайту Pexels

Як повідомив Руслан Савчук, генеральний директор Івано-Франківського обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ, лабораторні дослідження підтвердили наявність субваріанта FLiRT класичного штаму Omicron в організмі померлої. Вона також мала супутні захворювання, такі як цукровий діабет та ішемічна хвороба серця.

Савчук зазначив, що основним діагнозом визначили коронавірус, оскільки у жінки були всі відповідні симптоми. Він також розповів, що жінка була госпіталізована в одну з лікарень Івано-Франківська у важкому стані з високою температурою.

Лікарям вдалося стабілізувати її стан і перевести в терапевтичне відділення, однак через кілька днів вона померла. Савчук зазначив, що з моменту госпіталізації до погіршення стану і смерті пацієнтки минули 20 днів.

Медики надали всю можливу допомогу, але COVID-19 виявився сильнішим. Наразі FLiRT підтверджено тільки у цієї померлої жінки.

Заступник міністра охорони здоров’я Ігор Кузін раніше повідомляв, що у липні в Україні зареєстровані три випадки нового субваріанта коронавірусу Omicron — FLiRT: два у Києві та один в Івано-Франківській області. Кузін пояснив, що цей субваріант передається швидше і краще уникає імунної відповіді, але симптоми є такими ж: підвищення температури, кашель, головний біль і біль у м’язах.

Медик наголосив, що люди, які не отримали бустерної дози вакцини, мають високі ризики зараження FLiRT. Він також зазначив, що Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) поки не надала оцінки FLiRT, але є дані, що поточна вакцина є ефективною проти цього штаму.

FLiRT є дочірнім варіантом Omicron. Дослідження вказують, що вірус продовжує мутувати, щоб краще уникати імунної відповіді організму.

Він швидше зв’язується з клітинами та сильніше вражає людей з ослабленим імунітетом. Хоч вакцинація і не є панацеєю, вона значно знижує ймовірність серйозних ускладнень і полегшує перебіг хвороби.

Схожі новини