Передплата 2024 «Добре здоров’я»

20 переломів за два роки: у Львові лікують дитину

  • 06.08.2024, 08:30
  • 191

У Львові лікують 4-річного хлопчика із рідкісним захворюванням — недосконалим остеогенезом

Фото Центру Дитячої Медицини СП “Західноукраїнский Спеціалізований”
Фото Центру Дитячої Медицини СП “Західноукраїнский Спеціалізований”

Через недостатність колагену кістки хлопчика дуже крихкі, і можуть ламатись навіть, коли він сидить.

Лікарі пояснили, щоб «зміцнити» кісткову систему хлопчик потребує спеціальної медикаментозної терапії. Що три місяці мама з сином приїжджають в лікарню, де отримують ін'єкції дорогих ліків.

«Перший перелом трапився, коли малюк щойно почав сидіти — стегнова кістка зламалась, коли Артемко просто нагнувся вперед. Хлопчик ріс, ставав рухливішим, і така ситуація почастішала. До 2 років у сина було уже близько 20 переломів», — розповіла мама хлопчика.

«Майже два роки 4-річний „кришталевий хлопчик“ є пацієнтом нашого Центру — отримує тут медикаментозну терапію і займається із фахівцями Клініки комплексної медичної реабілітації. Після початку лікування ситуація змінилась. За ці два роки в Артемка були лише 3 переломи кінцівок. Він нещодавно почав ходити самостійно, і це є великою радістю для родини і великим успіхом у боротьбі з хворобою», — зазначили у лікарні.

«Артемко — можливо, єдина дитина в Україні, у лікуванні якої застосовують біологічний препарат. Така терапія вимагає ретельного лікарського супроводу і має особливості застосування у дитячому віці. Попри складнощі, наші фахівці готові допомагати дітям з такими діагнозами. Отримуючи адекватне лікування, дітки з недосконалим остеогенезом мають кращу якість життя — з меншою кількістю переломів, з нормальним розвитком усіх систем організму тощо», — розповіла імунологиня-дерматологиня Центру Соломія Тимчишин.

У Центрі імунології та ревматології зараз четверо пацієнтів з таким діагнозом — найменшому 1 рік і 4 міс.

Схожі новини