Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

У львівський «Охматдит» госпіталізували підлітка із правцем

  • 05.08.2024, 18:15
  • 186

Дитина перебуває у стабільно важкому стані

Фото із соцмереж львівського Охматдиту
Фото із соцмереж львівського Охматдиту

Правець — це захворювання, що передається при контакті зі спорами бактерій Clostridium tetani, які живуть у ґрунті та кишковому тракті тварин. Захворювання передається контактним шляхом, а також через відкриті рани у вигляді порізів, опіків, обморожень, скалок, пролежнів, укусів на шкірі та ушкоджень слизових оболонок людини. Найчастіше зараження відбувається внаслідок дрібних побутових травм і поранень стоп. Від людини до людини це захворювання не передається.

Дівчину скерували до шпиталю із клінікою «гострого живота» і болями у попереку. Після діагностики та усіх аналізів наші лікарі зʼясували, що у дівчини правець.

Дівчина вже місяць у стані медикаментозної коми у стабільно важкому стані. До цього стан був вкрай важкий. Спільними зусиллями команди медиків його вдалось стабілізувати. Проте загроза життю досі є.

Окрім цього, у неї масивний аскаридоз. Це глистяне захворювання, викликане круглим черв’яком — Аscaris lumbricoides (аскарида людська). Також це одні з найбільших хробаків-паразитів, за 3 місяці в організмі вони виростають до 25−44 см. Самка щодня відкладає до 200 тисяч яєць.

«У дівчинки неврологічний дефіцит. Ми будемо робити ще додаткові обстеження аби виключити органічне ураження мозку», — розповіла завідувачка відділення анестезіології Віра Приймакова (Віра Приймакова).

Дитина не вакцинована, тому лікарі вкотре нагадують про важливість вакцинації від правцю. Це єдиний і надійний захист від цього небезпечного захворювання. Дітям щеплення уперше у плановому порядку роблять з 2 місячного віку, потім в 4 і 6 місяців. Ревакцинація відбувається у 6 і 16 років. Далі вакцину проти правця вводять кожні 10 років для всього дорослого населення.

«Вакцинація дасть змогу уникнути такого важкого, життєво загрозливого захворювання. Спори правцю досить стійкі у зовнішньому середовищі. Як тільки є мінімальне пошкодження шкірних покривів, утворюється ранка — ті спори проникають, виділяють токсини, уражають нервову систему. Небезпечні судоми можуть призвести до смерті», — додала медична директорка Центру дитячої медицини, лікарні «Охматдит» Марта Яцула (Марта Яцула).

Схожі новини