Передплата 2024 «Добра кухня»

У Львові медики видалили дівчині одразу дві пухлини: деталі

  • 05.08.2024, 15:15
  • 318

Новоутвори дуже швидко розросталися у репродуктивних органах 14-річної дівчинки

Фото Першого медичного об'єднання Львова
Фото Першого медичного об'єднання Львова

Пацієнтку з пухлинами, які завдавали їй нестерпного болю і могли вдвічі знизити шанси на майбутнє материнство, врятували львівські хірурги Дитяча Лікарня Святого Миколая спільно з івано-франківськими колегами.

14-річна Аня Назаренко — з Івано-Франківської області. На початку весни у дівчини різко заболіло внизу живота — з правого боку. Налякана мама подумала, що у доньки апендицит, тому одразу звернулася за медичною допомогою. Медики спростували ці підозри та в пошуках причини болю скерували Аню на УЗД. Виявилося, що всередині правого яєчника дитини утворилася чимала кіста.

У 90% випадків побороти таку пухлину можна завдяки медичним препаратам. Однак Ані таке лікування не допомогло. Більше того — біль посилювався, а пухлина розросталася і стала майже вдвічі більшою за яєчник. Її довжина становила вже цілих 5 см, а розмір самої статевої залози — лише 3 см. Окрім цього, медики побачили ще одну кісту — вже біля маткових труб.

Оперувати Аню потрібно було якнайшвидше. Без втручання пухлини би далі розросталися, завдавали болю і повністю зруйнували яєчник та пошкодили функції маткової труби. А це би знизило шанси Ані в майбутньому стати мамою. Тож івано-франківські медики скерували дівчину на Львів — до хірургів Лікарні Святого Миколая. Оперувати юну пацієнтку наші спеціалісти вирішили у найменш травматичний спосіб —лапароскопічно — через 3 проколи по 0,5 см. Через надто стрімкий ріст кіст медики запідозрили, що ці новоутворення можуть бути злоякісними. Біопсію робили під час втручання.

«Від характеру пухлин залежав подальший хід цієї операції. Якщо кісти злоякісні, то разом з ними нам довелося би видалити і яєчник, і маткові труби. Ми відділили кісти від навколишніх тканин, взяли зразки і виконали експрес-біопсію. Вже через 40 хвилин знали: що ці утворення доброякісні», — розповів про втручання Олександр Калінчук, хірург, медичний директор Лікарні Святого Миколая Першого медоб'єднання Львова.

Після таких втішних результатів біопсії хірурги продовжили операцію. Спершу вони видалили пухлину біля маткової труби, а потому — взялися за кісту всередині яєчника. Лікарі розрізали залозу, видалили звідти пухлину, після чого за допомогою апарату Патона з'єднали яєчник методом біологічного зварювання. Ця технологія фактично «спаює» між собою тканини — без крововтрати, пошкоджень та швів.

Операція тривала 1,5 години і минула успішно. Нині Аня вже повернулася додому — на Франківщину.

Схожі новини