Передплата 2024 «Добре здоров’я»

На Львівщині спалах коронавірусу. Ймовірно, це європейський штам «Флірт»

За останній тиждень плюс 207 хворих, троє пацієнтів у реанімації, один летальний випадок

Фото pexels
Фото pexels

У Львівській області - спалах коронавірусу. За останній тиждень захворіло 207 людей: для порівняння ще тиждень перед тим цифра була в рази нижчою — 51 хворий. У Львівській обласній клінічній інфекційній лікарні перебуває на лікуванні 24 людини з діагнозом коронавірус, з них троє в реанімації. Минулого тижня померла 61 річна жінка, яка мала важкі супутні захворювання.

Про це повідомила у коментарі для «ВЗ» генеральна директорка Львівського обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ України Наталія Іванченко.

«Спостерігаємо збільшення хворих на коронавірус, — каже моя співрозмовниця. — Накопичуємо зразки мазків від хворих і скеровуємо в Київ для проведення секвенування. Поки що не маємо інформації, який саме штам циркулює на території Львівщини. За повідомленням країн Європи, там теж підвищився рівень захворювання на ковід. Різновид штаму „Омікрон“ змінений на „Флірт“. Його виявлено у Нідерландах, а також у США».

Наталія Іванченко припускає, що в нас теж може бути «Флірт», його приніс хтось з Європи під час подорожей. Але дочекаємося результатів лабораторних досліджень, каже вона.

Прогнози на осінь — видозмінений вірус буде поширюватися, ризик такий є. При генетичних змінах вірусу поширеність доволі висока. Та про епідемію наразі передчасно говорити.

«Перебіг захворювання ковіду не важкий, — наголошує Наталія Іванченко. — Що цікавого повідомляють лікарі? Коли хворіють діти, то спочатку є ознаки гострої кишкової інфекції (нудота, блювота та діарея), а потім вже приєднуюся кашель, нежить, підвищення температури. Тому важливо, якщо захворіли — залишатися вдома і зв‘язатися із сімейним лікарем. У жодному разі не скеровувати в садочок дітей, які мають ознаки застуди. Дорослим не виходити на роботу, у публічних приміщеннях використовувати маску».

Схожі новини