Передплата 2024 «Добрий господар»

Михайло Головко вдруге не голова Тернопільської облради

Депутати звільнили його через кілька годин після того, як суд поновив його на посаді

Михайло Головко знову без роботи… Фото: Суспільне Тернопіль
Михайло Головко знову без роботи… Фото: Суспільне Тернопіль

Під час чергової сесії Тернопільської обласної ради, яка завершилася щойно, депутати під час таємного голосування висловилися за звільнення її голови Михайла Головка. «За» проголосували всі 40 депутатів, які брали участь у голосуванні. Це сталося через кілька годин після того, як Восьмий апеляційний адміністративний суд у Львові поновив його на посаді, визнавши незаконним попереднє звільнення.

Проєкт рішення про звільнення щойно поновленого на посаді голови Тернопільської обласної ради Михайла запропонував представник «Слуги народу» Денис Милий. Звернення про включення цього питання у порядок денний сесії підтримали 28 депутатів.

Самого М. Головка на сесії не було.

ЩО БУЛО ПЕРЕД ТИМ?

Сьогодні, у першій половині дня, Восьмий апеляційний адміністративний суд у Львові, куди з апеляційною заявою звертався М. Головко, поновив його на посаді, з якої його депутати звільнили 26 жовтня 2023 року. Суд визнав це звільнення протиправним, як таке, що відбулося з порушенням процедур, і зобов’язав поновити Головка на посаді й компенсувати йому 591 тис. грн зарплати за вимушений, майже 10-місячний прогул.

26 жовтня минулого року 51 депутат Тернопільської облради відправив М. Головка у відставку. На думку депутатів, очолювати представницький орган людина, звинувачена у корупції, права не має. Головку правоохоронні органи інкримінували отримання неправомірної вигоди. 26 червня 2023 року співробітники НАБУ і САП затримали тодішнього голову облради Михайла Головка, а також заступників керівника Тернопільської обласної військової адміністрації Ігоря Дем’янчука та Ігоря Гайдука за отримання хабаря. За версією слідства, ця трійця вимагала близько 2,4 млн грн у підприємця за перераховані його ТзОВ бюджетні кошти за виконані роботи з будівництва та ремонту інфраструктурних об'єктів у Збаражі. Під час арешту у самого голови облради вилучили 600 тис. грн.

Головко побував під домашнім арештом, вносив грошову заставу. Згодом депутати усунули його з посади.

Михайло Головко вважав таке рішення колег протиправним. Оскаржив його у Тернопільському окружному адміністративному суді, вважаючи, що депутати порушили процедуру регламентних норм, що вони не мали права розглядати це питання саме на тій сесії. Але у суді відмовили йому у поновленні на посаді. І ось сьогодні його апеляційну скаргу задовольнив Восьмий апеляційний адміністративний суд у Львові.

Попереду Михайла Головка чекає суд по суті висловлених йому звинувачень у корупції.

Коментар для «ВЗ»

Ірина Шумада, депутат Тернопільської обласної ради («Європейська Солідарність»)

Ми ще раз звільнили Михайла Головка, тепер уже із дотриманням усіх процедур. Позиція нашої фракції не змінилася. Ми вважаємо, що люди, замішані у корупційних діях, мають звільнити посаду і відстоювати свої права у судовому порядку. Поки що суд не виніс вирок у кримінальному провадженні щодо хабарництва, в якому звинувачують Михайла Головка. Ми і перший раз голосували за його звільнення, проголосували і тепер.

Схожі новини