Передплата 2024 «Добре здоров’я»

У Львові медики врятували дитину, у якої виявили патологію ще в утробі матері

  • 22.07.2024, 10:30
  • 155

Під час такої бажаної вагітності Оксани зі Львова у її крихітки виявили вроджену ваду. Перед народженням дитини у Лікарні Святої Анни Першого медоб'єднання Львова породілля просила медиків врятувати маля

Фото Першого медичного об'єднання Львова
Фото Першого медичного об'єднання Львова

Львів'янці Оксані - 31 рік. Коли їй було 17, у неї нізвідки з’явилися раптова слабкість у ногах та гострий біль у спині. Численні медичні обстеження та консультації вказували на неврологічну симптоматику із паралічем нижньої кінцівки, порушенням ходи та м’язовою атрофією. Що спричинило такий стан — невідомо і досі. Тоді ніхто не знав, чи зможе прикута до ліжка дівчина бодай ходити.

Однак Оксана не здавалася.

«Відновлення було важким і тривалим. Фізична реабілітація, санаторії та тяжка праця над собою. Я наново вчилася всього: сідати, робити перші кроки. Через пів року я почала ходити з паличкою і до сьогодні пересуваюся з її допомогою», — розповіла жінка. Попри все, Оксана одну за одною втілювала свої цілі та мрії: вища освіта, робота викладачкою польської мови, одруження та вагітність. Змогла знайти і лікаря, в якого їй хотілось народжувати.

«Ми з Олегом Енверовичем познайомилися задовго до пологів — ще на 27-му тижні вагітності. Після першої розмови я одразу зрозуміла, що саме він буде моїм акушер-гінекологом. Доброзичливий, завжди прийде на допомогу, заспокоїть і порадить,» — зазначила Оксана про завідувача пологового відділення Лікарні Святої Анни Олега Долатказіна.

Він також розповів, як минала вагітність у цієї пацієнтки:

«Попри проблеми зі здоров’ям і необхідність постійно пересуватися з паличкою, Оксана насолоджувалася цим щасливим періодом життя. Але на 34-му тижні вагітності у дитини виявили гідроперикард — вроджену ваду серця, що характеризується наявністю рідини в стінці органу».

Новина про патологію у її ще ненародженої донечки приголомшила Оксану. Решту вагітності жінка була у тривозі. На кожному щотижневому огляді лікар намагався заспокоїти свою пацієнтку. Перед плановим кесаревим розтином Оксана просила врятувати її донечку.

Крихітка народилася із вагою 3200 г і 51 см завдовжки. Три дні маля пробуло у реанімації, що є обов’язковим за такої вродженої вади.

Після ретельного обстеження новонародженої всіма спеціалістами — її мама нарешті відчула полегшення. Лікарі дали позитивний прогноз: вада не потребує хірургічної корекції, а лише — контролю. І все справдилося. Вже за тиждень рідина в серці крихітки зникла сама по собі. Тож мама і дитина нарешті змогли поїхати з лікарні додому.

Схожі новини