Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Запихала сторонні предмети у піхву: львівські медики допомогли 5-річній дитині

  • 19.07.2024, 14:15
  • 239

У неї тривалий час були кровʼянисті виділення із органу

Фото медиків «Охматдиту», які допомогли дитині
Фото медиків «Охматдиту», які допомогли дитині

Коли у дівчинки зʼявилися кровʼянисті виділення, її мама звернулась за місцем проживання до дитячого гінеколога. Передчасного статевового дозрівання не діагностували, тому, як розповіла мама, дівчинці призначили лікування від гострого вульвіту. Це запалення слизової оболонки зовнішніх статевих органів.

Однак після тижня лікування покращення стану не сталося. Тоді мама звернулася до гінеколога у приватну клініку, де теж сказали, що це гострий вульвіт і продовжували лікувати дівчинку ще три тижні.

Динаміка лікування була негативною, з’явилися навіть нові симптоми: неприємний запах, який посилювався і не минав після миття.

Зміна препаратів результату теж не надала.

Тоді лікарка порадила зробити дівчинці кольпоскопію (сучасний метод огляду піхви та шийки матки під мікроскопом).

Відтак мама дитини звернулася по допомогу у Центр дитячої медицини, лікарні «Охматдит».

Під час огляду лікар-гінеколог дитячого та підліткового віку запідозрила, що у піхві є сторонні речі. Лікарі намагалися знайти підхід до дитини та розпитати деталі. Однак, дівчинка на запитання медиків не відповідала.

Відтак команда лікарів із хірургів та гінеколога вирішила зробити діагностичну процедуру — вагіноскопію та видалити ці сторонні тіла. Під час втручання у піхві дівчинки знайшли частину зубочистки, шматок вати, деталь від іграшки, шматок паперу та гілочку з дерева.

«Це означає, що дівчинка систематично щось запихала собі у піхву. Ймовірно, це трапилося, коли вона розглядала свої статеві органи. Наслідки після такого випадку вже є, під час вагіноскопії ми візуалізували, що слизова оболонки піхви дуже пошкоджена, вкрита множинними дрібними виразками. Ці ерозії і кровили. Частинка зубочистки у деяких місцях теж пошкодила піхву. Відтак, зараз триває процес лікування, адже слизова має відновитися. Ми локалізували запальний процес та лікуємо», — розповіла гінеколог Центру Наталія Козак.

Згодом слизова відновиться. Надалі із дитиною буде працювати також психолог, аби ситуація не повторилася.

«Що важливо, дівчинка не скаржилась на біль. Однак, при таких ерозіях біль точно була, адже піхва добре іннервується. Тобто, її це боліло, але вона не наважувалась розповідати про це нікому», — додала гінеколог.

Якби у такому випадку втручання зробити невчасно, наслідки могли б бути ще гіршими — утворення пролежнів та перфорацій. Тобто — могла утворитися дірка. Тоді такі речі треба лікувати хірургічно.

«Запальний процес міг поширитися на внутрішні статеві органи, і як би відреагувала репродуктивна система на таке хронічне, тривале запалення у дорослому віці, ми можемо лиш здогадуватись.», — додала Наталія Козак.

Медики просять батьків пильно стежити за поведінкою своїх дітей, запитувати будь-які деталі та вчасно пояснювати усі аспекти сексуального виховання.

Фундамент сексуального виховання закладається у 3 роки, коли дитина вже усвідомила свою приналежність до певної статі та проявляє зацікавленість до своїх геніталій (починає роздивлятися у дзеркало, торкатися, досліджувати).

Схожі новини