Передплата 2024 «Добрий господар»

У Львові прооперували жінку із кістою завбільшки із відро

  • 19.07.2024, 12:45
  • 200

Жінку із велетенською кістомою яєчника прооперували гінекологи Лікарні Святого Пантелеймона Першого медоб'єднання Львова

Фото Першого медичного обʼєднання Львова
Фото Першого медичного обʼєднання Львова

Пухлина із 9-ма літрами рідини всередині мала аж чверть метра довжини.

Фахівці змогли успішно видалити гігантське утворення через три невеликі розрізи по 1,5 см — без розтину черевної порожнини.

Пацієнтці 28 років, вона — зі Львова. Протягом пів року молода жінка бачила, як змінюється і росте її живіт. Однак в інших частинах тіла вона зовсім не погладшала. На аномалію звернули увагу родичі і вмовили звернутися до лікаря. Жінка прийшла до спеціалістів Лікарні Святого Пантелеймона. Під час УЗД та КТ-обстеження медики виявили величезний новоутвір. Розміром — 20 на 25 см. Він займав уже всю черевну порожнину пацієнтки.

Це була кістома — доброякісна пухлина, що утворюється з епітелію яєчника. Це така собі капсула, що заповнена всередині рідиною. Такі утвори дуже стрімко ростуть і можуть перетворюватися на злоякісні. Тож єдине можливе лікування — це видалення пухлини.

Операція була плановою. Лікарі, завідувачка гінекологічного відділення Лікарні Святого Пантелеймона Оксана Непийвода та акушер-гінеколог Тарас Бучинський, успішно виконали лапароскопічну цистектомію. Вони видалили кістому через три розрізи по півтора сантиметри кожен і забрали з неї ціле відро рідини — аж 9 літрів. Пізніше медики видалили і саму капсулу — лише вона важила 1,5 кг. Жінку виписали додому вже на другу добу після операції.

«Профілактика завжди краща за лікування. Тому для попередження будь-яких ризиків важливо пам’ятати про регулярні огляди. На жаль, лише 25−30% жінок проходять щорічний профогляд у акушер-гінеколога. І часто причина цьому — вагітність і пологи, а не своєчасна турбота про власне здоров’я», — зазначила Оксана Непийвода, завідувачка гінекологічного відділення.

Схожі новини