Передплата 2024 ВЗ

Впала із гойдалалки: у Львові прооперували дівчинку із трьома переломами

  • 18.07.2024, 14:15
  • 294

11-річна Софійка Колодій зі Львова розгойдалася на гойдалці так сильно, що перелетіла через неї й отримала травми

Фото Першого медичного об'єднання Львова
Фото Першого медичного об'єднання Львова

Очевидці одразу викликали швидку. До лікарні святого Миколая Софія потрапила із забоєм грудної клітини та трьома переломами: стегнової кістки, плеча та великого пальця руки. Медики зазначили, що із таким рівнем травм пацієнтів привозять після ДТП чи падіння з великої висоти.

Дівчинка була знерухомлена, від нестерпного болю. Із двома з трьох переломів травматологи швидко впоралися. Зокрема, тимчасово зафіксували ортезом плечову кістку. Цей ортопедичний виріб не дає фрагментам зміщатися, а потім взялися «лагодити» зламане стегно Софії. Зробити це можна було лише хірургічним шляхом.

Ортопеди-травматологи оперували Софійку на спеціальному ортопедичному тракційному столі. Під контролем рентген-апарату вони «витягнули» ногу так, щоб кістки стали у правильне положення. Опісля — через 2 проколи по 2 мм, завели спиці, які утворили канал для введення спеціальних гвинтів. Ними хірурги зафіксували фрагменти стегнової кістки. Операція пройшла добре. Але говорити, що все минулося — ще зарано. Адже за таких переломів є небезпека виникнення серйозних ускладнень.

«Найнебезпечніший перелом із усіх, що мала Софія — це перелом стегна в області шийки. Саме там проходять судини, що кровопостачають голівку стегна, тобто сам суглоб, який відповідає за рухи ногою. Якщо немає живлення, то голівка розпадається. Це називається асептичний некроз голівки стегнової кістки. І, на жаль, при подібних травмах іноді виникає це рідкісне та вкрай важке ускладнення, яке призводить до інвалідизації», — розповіла Мар’ян Орач, ортопед-травматолог лікарні святого Миколая.

Після успішної операції з фіксації стегнової кістки, спеціалісти зробили ще одне втручання — на плечі Софії. Лікарі зняли ортез та через невеликий розріз з'єднали фрагменти кістки еластичними титановими стержнями. Завдяки цьому втручанню, перелом швидше зростеться і дівчинка зможе знову вільно рухати рукою. Тож зі свого боку ортопед-травматологи зробили все необхідне і сподіваються, що ускладнень у Софійки не виникне, і вона повністю відновиться після цієї множинної травми. Наразі дівчинка уже вдома.

Схожі новини