Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Французька опера у Львівському театрі (фото та відео)

  • 17.06.2024, 12:28
  • 516

У Львівський національній опері - прем'єра опери «Діалоги кармеліток» Франсіса Пуленка

Зал аплодував невпинно понад 10 хвилин. Фото "ВЗ"
Зал аплодував невпинно понад 10 хвилин. Фото "ВЗ"

«Діалоги кармеліток» Франсіса Пуленка одна з найпопулярніших опер ХХ століття. Вперше опера була виконана в італійському перекладі в 26 січня 1957 року, а оригінальна французька версія прем'єри відбулася 21 червня того ж року в Національному театрі Паризької Опери. Опера належить до творів, які ніколи не втрачали свого місця в провідних оперних театрах по всьому світу.

В сюжеті лібрето відображені події, повʼязані з періодом Великої французької революції та якобінським терором. Попри далекі історичні події, вони мають свою паралель й нині, у час війни в Україні.

Постановка цього твору в Україні виконана вперше. Режисером опери став Василь Вовкун, диригентом-постановником — музичний керівник театру Іван Чередніченко, хормейстер премʼєрної постановки — Вадим Яценко.

«Перш за все, це історія про те, як звичайна людська душа може протистояти абсолютному злу та терору», — каже режисер Василь Вовкун.

Це не єдине «вперше» цього вечора. Дебютувала як художниця костюмів на спеці опери дизайнерка Оксана Караванська.

Фото "ВЗ"
Фото "ВЗ"

«Основою костюмів стала графічність. Ми живемо у третьому тисячолітті, коли майже всі зчитують картинку за долю секунди. Тому для мене найважливішим у тому, що побачить глядач, є перше оптичне враження. Я творила образи, що читаються, мов скульптура. Вони максимально наповнені тим змістом, який вклав у постановку режисер, і органічно вписуються в бездоганну супрематичну сценографію художника Миколи Молчана. Хоч костюми й мають ноти минулої епохи, вони є дуже сучасними», — розповіла Оксана Караванська.

Фото: Руслан Литвин
Фото: Руслан Литвин

Окремо варто відзначити світлову партитуру у виконанні художника світла Олександра Мезенцева. На сцені вдало підкреслили основні смислові акценти постановки.

Фото: Руслан Литвин
Фото: Руслан Литвин

«Нова постановка Львівської національної опери підіймає на інший рівень стійкість характеру, подолання власних страхів. Відповідальність за свої дії та вчинки», — підкреслив Мезенцев.

Опісля завершення опери — зал аплодував невпинно понад 10 хвилин.

Схожі новини