Передплата 2024 ВЗ

НАТО не вважає застосування зброї Альянсу на території росії ескалацією, — генсек

  • 13.06.2024, 12:45
  • 588

Удари західною зброєю, зокрема — винищувачами F-16 по території рф, не є ескалацією

Єнс Столтенберг. Фото пресслужби НАТО
Єнс Столтенберг. Фото пресслужби НАТО

Про це заявив генсек НАТО Єнс Столтенберг перед зустріччю міністрів оборони держав Альянсу у Брюсселі.

На запитання, чи використовувала Україна вже західну зброю проти цілей на території росії, Столтенберг сказав, що не може вдаватися в деталі.

Водночас він підтримує послаблення обмежень, оскільки це полегшило Україні захист права на самозахист.

«Має сенс дозволити Україні використовувати цю зброю, особливо проти військових цілей поблизу України. Це загарбницька війна, вони захищаються. Захищатися — це не ескалація», — наголосив генсек.

Наприкінці травня США дозволили Україні бити по території росії американською зброєю. Йдеться лише про бої на Харківському напрямку.

Як вказувало The Wall Street Journal, Україна може використовувати американські реактивні снаряди GMLRS, артилерійські ракетні системи HIMARS й інші артилерійські системи для ударів по військових об'єктах на території рф, однак дозвіл не розповсюджується на ракети «земля-земля» великої дальності ATACMS.

У Білому домі підтвердили, що Україна не може бити по росії ATACMS.

Після тривалих дискусій уряд Німеччини також дозволив застосовувати Україні німецьку зброю для ударів по території росії. Проте бити можна лише по території, яка межує із Харківщиною.

Президент Франції Емманюель Макрон теж підтвердив дозвіл для України бити по рф французькою зброєю та зазначив, що межа залежить від того, що роблять росіяни.

Схожі новини