Передплата 2024 «Добрий господар»

У Львові виходили передчасно народжену дівчинку, яка важила лише 600 грамів (ФОТО)

  • 10.06.2024, 15:30
  • 411

Неонатологи Львівської дитячої лікарні Святого Миколая за сім місяців виходили передчасно народжену дівчинку Софійку, вага якої була лише 600 грамів

Фото Першого медичного об'єднання Львова
Фото Першого медичного об'єднання Львова

Крихітка Софійка — третя донечка у сім'ї Данчівських, яка проживає біля Львова.

Попередні дві вагітності у її матері Андріани були без ускладнень. Коли 32-річна жінка була вагітна третьою дитиною, у неї розпочалися кровотечі, була загроза втратити дитину.

У Першому медичному об'єднанні Львова розповіли, що медики намагалися зберегти вагітність, але все було марно. На 24-му тижні вагітності у жінки сталося відшарування плаценти і єдиним шансом на порятунок і крихітки, і мами був терміновий кесарів розтин. Його зробили у пологовому відділенні лікарні Святого Миколая.

«Софійка потрапила до нас з нашого пологового відділення. Це були передчасні пологи, термін — 24 тижні, екстремальна недоношеність. Причиною цього було відшарування у мами плаценти і кровотеча. Після народження дитина потрапила у наше відділення інтенсивної терапії, де її виходжували протягом п’яти місяців. Стан дитини був досить критичний», — розповіла Олеся Гера, неонатологиня Львівської дитячої лікарні святого Миколая Першого медичного об'єднання Львова.

Спочатку Софійці було важко, адже дівчинка мала незрілі легені і вже у першу добу життя потребувала трьох доз сурфактанту — спеціального препарату, який вводять в легені, щоб покращити дихання.

«Спочатку нам було дуже важко. У той день, як пройшов 24-ий тиждень вагітності, коли проводили кесарів розтин — це було як у фільмах жахів. Але, добре, що все минулося, що лікарі нам допомогли. Під момент народження вона важила 600 грамів, а зараз — 4 кг 330 грамів, має ріст 55 сантиметрів. Народилася Софійка в неділю, 17 вересня. Довгий час вона була на антибіотиках, які їй не дуже допомагали, але вона боролася. Дуже дякую лікарям, які нам допомогли», — згадує мама Софійки, Андріана Данчівська.

Окрім цього, як розповіли у Першому медичному об'єднанні Львова, через раннє народження виникло багато супутніх захворювань, зокрема: бронхолегенева дисплазія та пневмонія. Через це дівчинка більше 100 днів не могла самостійно дихати, і тому її під`єднали до апарата штучної вентиляції легень, а згодом і до СРАР — пристрою, що під тиском подає безперебійний потік повітря.

Самостійно їсти Софійка також не могла, тож довго отримувала харчування через зонд.

«І лише, коли крихітній пацієнтці виповнилося вже 5 місяців, загроза її життю минула. Софійка підросла, окріпла і її нарешті змогли перевести з реанімації у відділення патології новонароджених та почали потрохи готувати до майбутнього повернення додому. Після 7 місяців перебування у лікарні Софійку нарешті виписують! З вагою — 4 кг 330 г! Ще деякий час немовля дихатиме за допомогою кисневого концентратора», — йдеться у повідомленні медиків.

За словами матері, після п’ятимісячного перебування в реанімації 17 лютого Софійку перевели у відділення патології, де вона перебувала до третього травня, а опісля дитину малечу виписали додому.

Схожі новини