Передплата 2024 ВЗ

У Львові успішно прооперували дитину із складним сколіозом (ФОТО)

  • 06.06.2024, 16:45
  • 502

Медики дитячої лікарні Святого Миколая разом із фахівцями зі США прооперували 15-річну дівчину із важкою формою сколіозу

Фото Першого медичного об'єднання Львова
Фото Першого медичного об'єднання Львова

Як розповіли у Першому медичному об'єднанні Львова, хребет дівчини був викривленим на 90 градусів.

Дев’ятикласниця Михайлина — із Львівщини. Коли дівчинці було 8 місяців, спеціалісти діагностували їй ДЦП — дитячий церебральний параліч. Це захворювання центральної нервової системи, що виражається передусім у порушеннях координації, рухової та м’язової активності. Так, у Михайлинки мозок надсилає негативні імпульси в м’язи, тому ніжки її зовсім не слухаються. Тож змалечку дівчинка не ходить, а пересувається на кріслі колісному.

З 8 років Михайлинка спостерігається не лише у неврологів, а й ортопед-травматологів Лікарні Святого Миколая. Саме вони позбавили дитину контрактур, тобто обмежень рухів у суглобах нижніх кінцівок. Завдяки цьому дівчинка змогла рухати ніжками і навіть ставати на них.

Коли Михайлинці було 12, медики помітили, що у неї починає розвиватися ще й сколіоз — викривлення хребта, що часто виникає у пацієнтів з ДЦП. Захворювання швидко прогресувало, і поліпшити ситуацію могло лише оперативне втручання.

Виконувати цю складну операцію наші спеціалісти вирішили у співпраці з американським колегою Марком Диржкою — провідним спінальним хірургом Пресвітеріанської лікарні Нью-Йорка, який регулярно відвідує нашу лікарню з благодійною місією. Консультує та оперує найважчих пацієнтів, таких як Михайлинка.

Хребет юної пацієнтки викривився вже на 90 градусів.

«Спершу ми відділили хребет від мʼяких тканин. Потім — виділили кожен хребець і повводили в них по два спеціальні гвинти, які з'єднали між собою титановими стержнями. Саме вони і вирівняли спину Михайлинки», — розповів про операцію Мар’ян Орач, ортопед-травматолог Лікарні Святого Миколая.

Операція тривала 6 годин і минула успішно. Українським та американським медикам вдалося вирівняти хребет Михайлини аж на 80%. Зараз дівчинка швидко відновлюється після операції.

Схожі новини