Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

У Львові малюку пересадили нирку: донором став 40-річний чоловік

  • 05.06.2024, 18:15
  • 588

Фахівці Західноукраїнського спеціалізованого дитячого медичного центру у Львові трансплантувала нирку дворічному пацієнту

Фото Західноукраїнського спеціалізованого дитячого медичного центру у Львові
Фото Західноукраїнського спеціалізованого дитячого медичного центру у Львові

Донором нирки для хлопчика став 40-річний чоловік.

«Нирка для маленького пацієнта „знайшлась“ у травні цього року. Донором став дорослий, 40-річний чоловік. Операційна команда хірургів та анестезіологів Центру спільно з колегами-трансплантологами Першого ТМО успішно трансплантували нирку», — йдеться у повідомленні.

Максимко — найменший пацієнт, якому трансплантували нирку у Львові.

Через два тижні після пересадки нирки хлопчика виписали додому.

Відомо, що ваду розвитку сечовидільної системи у дитини діагностували ще під час вагітності мами. Тоді недугу сильно ускладнював розрив правої нирки, який стався на 28 тижні. Після народження немовля понад місяць перебувало у реанімації та пережило дві операції — на 10 та 17 днях життя.

Щоб жити повноцінно, хлопчик потребував якнайшвидшої трансплантації. Малюк перебував у черзі на донорський орган. У лютому 2023 року дитині розпочали перитонеальний діаліз через погіршення стану здоров’я. До складної операції малюка віком 2 роки 4 місяці та з вагою 10 кг мультидисциплінарна команда Центру готувала майже півтора року.

«З Максимком ми познайомилися, коли йому виповнилось два місяці. Спершу робили консервативну терапію, стежили за нирковими показниками, здійснювали переливання крові для лікування важкої анемії, вакцинували тощо. Тобто, працювала уся медична команда Центру», — пояснив Роман Андруневич, дитячий лікар нефролог.

Як відомо, у липні 2023 року в Україні вперше трансплантували серце дитині. Орган успішно пересадили 6-річній дівчинці.

Схожі новини