Передплата 2024 ВЗ

росія маніпулює темою обміну полоненими, — ISW

  • 30.05.2024, 14:15
  • 360

Кремль використовує тему обміну військовополонених, як ще один прийом для підриву процесу прийняття рішень в Україні

Фото: УП
Фото: УП

Про це йдеться у звіті Інституту вивчення війни (ISW).

Зазначається, що напередодні призначена Кремлем Уповноважена з прав людини Тетяна Москалькова звинуватила Україну у висуненні «надуманих вимог», які спричинили паузу в обміні військовополоненими протягом останніх кількох місяців, і заявила, що росія нібито робить все можливе для підтримки діалогу з українським урядом і Міжнародним комітетом Червоного Хреста у справах військовополонених.

Представник українського Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими Петро Яценко торік у листопаді зазначав, що росія влітку того ж року призупинила обмін військовополоненими влітку з невстановленої причини.

Останній обмін військовополоненими між рф та Україною відбувся 8 лютого 2024 року за сприяння Об'єднаних Арабських Еміратів.

«Радіо Свобода» 29 травня повідомила, що Україна була змушена відкрити третій табір для російських військовополонених частково через «фактичне блокування обмінів російською стороною», а частково через зростання кількості російських дезертирів, які стають військовополоненими.

«Протягом останніх місяців після останнього обміну військовополоненими росія вчинила низку очевидних зловживань щодо українських військовополонених, включаючи страти без суду і слідства та використання військовополонених як живих щитів на полі, а також нібито функціонування „чорного ринку“ для продажу українських військовополонених російським воєнізованим угрупованням», — йдеться у звіті ISW.

Аналітики Інституту зауважують, що росія також використовує батальйон, що складається переважно з українських військовополонених, для ведення бойових дій в Україні, що є ще одним кричущим порушенням Женевської конвенції про військовополонених.

«Звинувачення Москалькової в тому, що Україна є стороною, відповідальною за припинення обміну військовополоненими, може бути спробою перекласти провину на Україну і приховати безліч зловживань з боку росії щодо українських військовополонених, що може призвести до розпалювання незадоволення в українському суспільстві і відвернути увагу від підтримки України з боку західних країн», — вважають аналітики ISW.

Вони припускають, що «росія використовує політику обміну військовополоненими як ще один прийом для підриву процесу прийняття рішень в Україні».


Джерело: ISW

Схожі новини