Передплата 2024 ВЗ

Ірландія офіційно визнала державу Палестина

  • 29.05.2024, 22:00
  • 616

На засіданні уряду Ірландія офіційно визнала державу Палестина.

Фото ілюстративне із сайту Anadolu
Фото ілюстративне із сайту Anadolu

Ірландія визнає Палестину як суверенну та незалежну державу та готова укласти повні дипломатичні відносини між Дубліном і Рамаллою.

Також Ірландія планує призначити свого посла у державі Палестина разом із повним складом посольства Ірландії в Рамаллі.

Урядовці закликали до негайного припинення вогню в Газі, звільнення ізраїльських заручників і безперешкодного доступу для гуманітарної допомоги.

«Це рішення Ірландії спрямоване на збереження надії. Йдеться про віру в те, що рішення про створення двох держав є єдиним способом для Ізраїлю та Палестини жити пліч-о-пліч у мирі та безпеці», — наголосив премʼєр-міністр Ірландії Саймон Гарріс.

Цього тижня вже Іспанія визнала незалежність Палестини, а до цього — Норвегія.

Як відомо, у 1947 році резолюція Генасамблеї ООН проголосувала за створення двох незалежних держав — Ізраїлю і Палестини — на місці історичного регіону Палестина. Утім, цей план не реалізували.

У 1988 році Палестина, яка частково опинилася під контролем Ізраїлю, оголосила про незалежність. Нині її визнали понад 140 зі 193 країн-членів ООН, зокрема — й Україна. Загалом серед європейських держав незалежність Палестини визнають також Болгарія, Угорщина, Кіпр, Мальта, Польща, Румунія, Словаччина, Чехія та Швеція. Жодна з країн «Великої сімки» (G7) незалежності Палестини не визнала.

Палестина має статус спостерігача в ООН, надання повноцінного членства можливе лише за рішенням Радбезу ООН, однак його блокують США.

10 травня 2024 року Генеральна асамблея ООН ухвалила резолюцію, що розширює права Палестини в організації, а також закликає Раду Безпеки схвально переглянути прохання країни стати 194-м членом ООН.

Схожі новини