Передплата 2024 ВЗ

Депутат Бундестагу закликає закрити небо над частиною України

  • 26.05.2024, 17:45
  • 526

Якщо Захід хоче дати Україні шанс у війні з росією, він має надати Києву більшу підтримку, в тому числі, закрити небо над частиною території на заході України

Фото: Укрінформ
Фото: Укрінформ

Про це заявив депутат Бундестагу від опозиційної партії ХДС Родеріх Кізеветтер під час експертної дискусії, організованої газетою Neue Osnabrücker Zeitung.

Кізеветтер припустив, що країни ЄС і НАТО з Балтії чи Скандинавії могли б захищати повітряний простір над Західною Україною. Їхня ППО могла би взяти під контроль «70, 80, 100 кілометрів вглиб території України». Це дозволило б українській армії розгорнути свої сили далі на схід, поблизу фронту. У надзвичайних ситуаціях це означало б, що країни НАТО стали би збивати російські ракети наді Львовом на заході України, додав він.

Кізеветтер, який є експолковником Бундесверу, також вважає за можливе розгортання західних сухопутних військ — на основі Статуту ООН: йдеться про польові госпіталі, загони розмінування або матеріально-технічного забезпечення та ремонтні війська. Вони могли би бути направлені, щоб розвантажити відповідні українські сили.

«Ми не повинні нічого виключати і в рамках коаліції охочих… це зробити… Це цілком допустимо за міжнародним правом і необхідно з точки зору політики безпеки», — заявив політик, зауваживши, що це є його «дуже особиста думка».

Для Кізеветтера зрозуміло: якщо Київ програє, Україна «зазнає колапсу, буде масовий потік біженців, і війна пошириться на Західну Європу».

«росія позбавить Україну виходу до Чорного моря», «забере Молдову, і вони використовуватимуть гібридні заходи та провокації, щоб спробувати загарбати частини Естонії (…) або частини Латвії», — каже експерт з питань оборони в блоці консерваторів.

Схожі новини