Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Ознаки хвороб серця, які часто залишаються поза увагою

  • 23.05.2024, 22:00
  • 605

Про те, що людині може загрожувати серцеве захворювання, свідчать різні ознаки, що проявляються як зміни у стані тіла. На жаль, деякі з них так і залишаються без уваги, оскільки не викликають асоціацій із серцем

Жирові бляшки. Невеликі жирові вуз­лики, або бляшки, іноді виникають на кін­цівках, повіках або інших частинах тіла. Це може свідчити про високий рівень «поганого» холестерину у крові. Такий хо­лестерин означає, що бляшки з великою ймовірністю існують вже і в кровоносних судинах, зокрема в коронарних артеріях, що постачають серце кров’ю і киснем. Через скупчення бляшок провідність ар­терій знижується, а значить, серце недо­отримує кисень, і це загрожує серцевим нападом.

Сині губи. Якщо в комфортній або звичній для людини обстановці на губах з’являється синюватий відтінок, це може бути сигналом про те, що її серце не отри­мує необхідну кількість кисню.

Складка на мочці вуха. З розвитком атеросклерозу, для якого характерне утворення бляшок у кровоносних судинах і посилення жорсткості судинних тканин, на мочці вуха утворюються складки. Цей феномен не з’ясований, але він існує, тож складки на мочці вуха — ще один симптом того, що серце під загрозою.

Зміни в нігтях. Зміни в стані нігтьових пластин, наприклад, їх потовщення, може означати, що пальці не отримують достат­ньої кількості кисню, що доставляється з кров’ю, а це, своєю чергою, може бути пов’язане з поганою роботою серця.

Мирон Кулик.