Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Стрибковий сезон розпочинається...

  • 16.01.2014, 22:29
  • 681

У п’ятницю, 17 січня, у легкоатлетичному манежі Львівського університету фізичної культури на XV Міжнародному турнірі зі стрибків у висоту “Меморіал Олексія Дем’янюка” стрибуни розпочнуть новий змагальний сезон.

Дмитро Дем’янюк на турнірі пам’яті батька змагатиметься з друзями-суперниками і планкою.

Учасник ігор ХХІІ Олімпіади у Москві Олексій Дем’янюк прославився не лише тим, що півтора десятка років виступав на найвищому рівні, злітаючи над планкою на 2,33 м. Випускник Львівської політехніки, по суті, винайшов шипівки для стрибків у висоту. “У той час стиль фосбері-флоп стрімко розвивався. Та тренери і самі стрибуни експериментували не тільки з технікою, а й з обладнанням, яке допомагало б стрибати ефективніше, — розповів Валерій Лебедюк, друг Олексія Дем’янюка, тренер та хрещений батько його сина Дмитра. — Олексій дійшов висновку, що для швидкого бігу по дузі і потужного відштовхування зовнішня частина підошви спортивного взуття повинна бути припіднятою, а внутрішня відповідно тоншою. Його тренер Микола Вальчук, який був професійним шевцем, усі ідеї учня втілив на практиці. Навіть спеціальні шипи вкручував-вклеював. Олексій був щедрою душею: про свій винахід розповідав усім друзям, пояснював суть справи, рекомендував. А за рік до Олімпіади-1980 на зборі подружився з олімпійським чемпіоном Монреаля (1976), володарем олімпійського рекорду поляком Яцеком Вшолою, у якого був контракт з японською фірмою Mizuno. Так ось Вшола і продав японцям цю ідею, які поспішили втілити львівський винахід у життя. Хоча спортивне взуття удосконалюється з кожним роком, Mizuno і досі не відмовилася від принципу Дем’янюка, вдосконалюючи лишень корисні “дрібниці”.

Цього року за нагороди турніру змагатимуться близько 120-ти учасників зі Словаччини, Білорусі, Росії та України. “Для мене важливо, хто саме приїде до нас на турнір, — зауважила Тетяна Маркевич, яка разом з клубом “Висота” є співорганізатором турніру пам’яті чоловіка. — Приємно, що у Львові у ці дні титул обстоюватиме така світова зірка, як чемпіон Європи-2010 росіянин Олександр Шустов. Та, окрім чемпіонів, не менш важливими є люди, які з року в рік приходить спостерігати за змаганнями. Позитивно настроєні уболівальники і високі результати спортсменів направду тісно взаємопов’язані. Мені хочеться, щоб у нас усе було на найвищому рівні”. Окрім Шустова, за медалі Гран-прі змагатимуться фіналіст лондонської Олімпіади Андрій Проценко, олімпієць Олександр Нартов, призер командного чемпіонату Європи-2011, учасник двох Олімпійських ігор і рекордсмен турніру (2,31 м) Дмитро Дем’янюк, росіянин Семен Поздняков та інші.

Схожі новини