Передплата 2024 «Добре здоров’я»

У Львові облаштували перше «смарт-перехрестя»

  • 23.04.2024, 14:00
  • 1 281

На вул. Пасічна — Пирогівка запустили режим світлофорного регулювання «смарт-перехрестя»

Фото Львівавтодору
Фото Львівавтодору

Це дозволить оптимізувати світлофорний цикл, підлаштувати тривалість дозвільних сигналів для транспорту на кожному напрямку відповідно до потреби.

На світлофорному об'єкті було встановлено сучасний дорожній контролер та відеодетектори. Додаткове обладнання дало можливість фахівцям відділу транспортного планування, моделювання та організації дорожнього руху запрограмувати інноваційний режим керування — «смарт-перехрестя».

"Смарт-перехрестя" — це інтелектуальна система у дорожньому контролері, яка за допомогою транспортних детекторів збирає інформацію про дорожній рух на кожній смузі на перехресті, аналізує інтенсивність, дистанцію між автомобілями, затримки в русі. На основі цих параметрів щохвилини розраховує пропозицію зеленого сигналу для відповідного напрямку. Система здатна автоматично підбирати і тривалості фаз, і тривалості світлофорних циклів. Цей режим регулювання дозволяє зменшити до мінімуму неефективне використання зеленого сигналу світлофора.

Раніше при жорсткому режимі регулювання на цьому світлофорному об'єкті були фіксовані тривалості сигналів для кожного напрямку руху. Із впровадженням «смарт-перехрестя» відеодетектори аналізують рух транспорту, на основі зібраних даних запрограмований контролер пропонує тривалість світлофорного циклу та фаз світлофорного регулювання (видовжує або скорочує), враховуючи інтенсивності, завантаженість, розриви між машинами тощо.

«Перед запуском цього режиму регулювання було транспортне мікроскопічне моделювання. За його результатами, середні черги та затримки на двох проблемних напрямках (лівий поворот з вул. Пасічна на вул. Пирогівка та напрямок з вул. Пирогівка) зменшуються на 85% і 75% відповідно. Тобто це дає можливість альтернативного шляху для автомобілів, які мають намір рухатись на виїзд з міста. Зараз практично усі транспортні засоби рухаються вул. Зелена. Ми ж пропонуємо використовувати вул. Пасічна — вул. Пирогівка — вул. Вулецька та на перехресті вул. Зелена — вул. Вулецька виконувати лівий поворот з вул. Вулецька на вул. Зелена і далі рухатись на виїзд з міста», — пояснив директор ЛКП «Львівавтодор» Микола Власюк.

Схожі новини