Передплата 2024 «Добрий господар»

Столтенберг пропонує створити фонд союзницьких внесків для України

  • 02.04.2024, 22:00
  • 387

​​Генсек НАТО Єнс Столтенберг пропонує створити фонд союзницьких внесків на 100 мільярдів доларів протягом п’яти років для України у межах пакету, який мають підписати лідери країн-членів Альянсу на саміті у США

Єнс Столтенберг. Фото SCANPIX
Єнс Столтенберг. Фото SCANPIX

За даними джерела, члени Альянсу все ще обговорюють пропозицію Столтенберга і механізми розподілу внесків, зокрема, чи враховувати двосторонню допомогу Україні у загальній сумі.

Джерела припускають, що пропозиція, скоріш за все, змінитьсяя до того, коли союзники досягнуть згоди.

Як частина пакета, НАТО також може перебрати на себе оперативні обов’язки очолюваної США контактної групи щодо оборони України (формат «Рамштайн»), що координує постачання Україні зброї.

В умовах керівництва верховного головнокомандувача НАТО генерала Кріса Каволі таке рішення може захистити цю структуру від будь-яких політичних змін, які можуть відбутися після виборів у США.

У НАТО і Білому домі не коментували цю інформацію.

Якщо союзники підтримають пропозицію Столтенберга, це означатиме зміну парадигми Альянсу, який раніше дистанціювався від дій, які могли б втягувати НАТО у більшу війну з рф, на більш активну допомогу Україні.

Напередодні президент України Володимир Зеленський збирав на нараду головних урядовців, відповідальних за міжнародні відносини й оборону, для обговорення цілей у співпраці з Альянсом протягом цього року.

Схожі новини