Передплата 2024 ВЗ

Як зберегти сакральну мистецьку спадщину в умовах війни

Про це говорили учасники «круглого столу», який відбувся в Музеї історії релігії

Учасники «круглого столу» в Музеї історії релігії. Фото автора.
Учасники «круглого столу» в Музеї історії релігії. Фото автора.

Коли Україна потерпає від щоденних обстрілів і руйнацій, коли знищуються пам’ятки архітектури і мистецтва, важливо напрацювати механізми максимально ефективного збереження культурної спадщини нашої держави. Зокрема сакральної. Адже в умовах війни дуже важливо зберегти національну ідентичність, культурні та мистецькі надбання нашого народу. На жаль, руйнування мистецьких шедеврів відбувається і через неналежну державну політику збереження спадщини.

Про актуальні питання пам’яткоохоронних проблем говорили учасники «круглого столу», який відбувся в Музеї історії релігії. Кураторкою заходу виступила відома дизайнерка одягу і мисткиня Івона Лобан.

Серед доповідачів були художники, історики, мистецтвознавці, фахівці з пам’яткоохоронної галузі - Роман Яців, Орест Малиць, Орест Голубець, Ростислав Шмагало, Олеся Дацко, Іван Щурко, Віктор Проданчук, а також представники духівництва — отець доктор Себастьян Дмитрух, отець Ростислав Будзан, отець Кшиштоф Шебля.

Усі були одностайні у тому, що в умовах війни проблема збереження мистецької релігійної спадщини та розвиток якісного сучасного мистецтва в сакральних спорудах є невідʼємною складовою національної ідентичності. Також необхідно здійснювати просвітництво серед священників та місцевих громад, молоді, формувати спільноти пам’яткоохоронців, які допомагатимуть громадам зберігати та ефективно використовувати спадщину для розвитку освіти, культури, туризму.

Івона Лобан говорила про виклики, з якими стикаються при збереженні пам‘яток національного значення в аварійному стані на прикладі майже зруйнованого храму в Годовиці. Олеся Дацко підкреслила роль держави щодо контролю у збереженні культурних цінностей. Отець Себастьян розповів з якими проблемами стикається греко-католицька церква в питаннях збереження культурної спадщини, і які питання виникають при належному сучасному оздобленні сакральних споруд. Ростислав Шмагало роздумував про роль мистецької освіти в формуванні цінностей і розуміння суспільством якості та значущості сакрального мистецтва.

Завершився «круглий стіл» підписанням рекомендацій невідкладних заходів щодо збереження сакральної спадщини в умовах війни та забезпечення якісного мистецького оздоблення сучасних сакральних споруд.