Передплата 2024 ВЗ

Готували ракетні удари по телевежі в Києві: СБУ викрила двох агентів рф

  • 27.03.2024, 12:35
  • 402

Двоє чоловіків готували ракетні удари по військових частинах Сил оборони та об'єктах енергетики та телекомунікацій у трьох регіонах

Фото: СБУ
Фото: СБУ

Про це повідомили у СБУ та Офісі генпрокурора.

За даними слідства, особлива увага агентів ФСБ була до армійських підрозділів, які забезпечують охорону Генштабу ЗСУ, даних про Сили оборони на Полтавщині, а також Київської телевежі та столичної ТЕЦ. Чоловіки намагались виявити місця базування українських військ, а потім направити окупантам координати для коригування повітряних атак.

Для збору розвідданих один з фігурантів — інженер-технолог підприємства харчової промисловості Одеси — влаштувався експедитором в одеську компанію, яка постачає харчі військовим підрозділам.

Всього він встиг передати дані щодо 8 місць дислокації підрозділів Сил оборони в Одесі. Це були координати одного з військових вишів, підрозділу Повітряних Сил, загону морської охорони Держприкордонслужби, підрозділів Нацполіції, територіальних центрів комплектування.

Чоловіка затримали, коли він виконував чергове розвідзавдання поблизу однієї з військових частин Одеської області.

Інший фігурант — 24-річний безробітний киянин — збирав інформацію про технічний стан Київської телевежі після її обстрілу в березні 2022 року. Також він фотографував ТЕЦ, яка забезпечує електрикою і теплом значну частину київського регіону.

Крім того, за завданням «куратора» він кілька раз виїжджав до Полтавської області, де проводив розвідку в оточенні об'єктів Нацгвардії.

Правоохоронці затримали його у Києві під час виконання одного із завдань на території однієї з військових частин.

За даними слідства, чоловіків наприкінці січня дистанційно завербував кадровий співробітник ФСБ по Москві та Московській області. Служба безпеки уже встановила його особу.

Затримані чоловіки діяли окремо один від одного, комунікували з російським куратором через анонімний чат в Telegram, а за виконання завдань отримували гроші на банківські картки.

Наразі обом фігурантам повідомили про підозру за ч. 2 ст. 111 Кримінального кодексу України — державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану. Чоловіки перебувають під вартою, їм загрожує довічне ув’язнення.

Схожі новини