Передплата 2024 «Добре здоров’я»

СБУ затримала військового, який намагався отруїти командування ЗСУ

  • 12.03.2024, 14:45
  • 526

Військова контррозвідка Служби безпеки України затримала агента ФСБ, який намагався смертельно отруїти командирів бойового підрозділу ЗСУ в Запорізькій області. Правоохоронці з’ясували, що на захоплених територіях родичів підозрюваного катували окупанти

Фото: СБУ
Фото: СБУ

Про це повідомила пресслужба СБУ.

За даними слідства, фігурантом є чинний військовослужбовець української армії. Він планував додати отруйну речовину у воду лазне-прального комплексу, яким користувався командний склад ЗСУ.

Співробітники СБУ завчасно викрили його зв’язок з російською спецслужбою. Це дозволило убезпечити українських військових, а також затримати агента ФСБ на етапі підготовки до здійснення диверсії.

Крім того, спецслужбовці встановили, що чоловік виконував ще одне завдання — розвідував для ФСБ місця дислокації та переміщення підрозділів українського війська на передовій.

Як встановили слідчі, фігуранта завербували через його батьків, які проживають на тимчасово окупованій частині території Луганщини. Окупанти викрали родичів чоловіка прямо з їхнього помешкання, а потім ув’язнили до місцевої російської катівні. Там їх піддавали жорстоким тортурам, вимагаючи, щоб вони вмовили їхнього сина працювати на користь рф, зʼясували у СБУ.

Подальша комунікація між підозрюваним та його російським «куратором» відбувалась через анонімний чат у месенджері.

Під час обшуку у затриманого вилучили мобільний телефон, який він використовував для спілкування з окупантами.

Слідчі оголосили йому підозру за ч. 2 ст. 111 Кримінального кодексу України (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану). Чоловікові загрожує довічне ув’язнення. Нині він перебуває під вартою.

Схожі новини