Передплата 2024 «Добрий господар»

Зустрічайте птахів із теплих країв!

  • 09.03.2024, 08:00
  • 731

Фенологічний календар українців підказує, що на період з 9 по 22 березня припадає перший масовий приліт птахів із вирію. До цього часу вже добре чути граків, що влаштовують на гілках дерев «базари»

Першими повертаються з теплих країв плиски (трясогуз­ки), жайворонки, за ними — дикі качки, лелеки (орієнтовно 19 березня), журавлі… Невдовзі побачимо знайомих шпаків, ластівок… Останньою дасть про себе знати зозуля.

Здавна побутувало бага­то обрядів зустрічі пернатих, повір'їв. Але, поміж тим, існують конкретні прагматичні традиції, як допомогти птаству — нашим друзям і надійним помічникам.

Ще до приходу весни чуйні люди майстрували шпаківні, ду­плянки, синичники, виставляли для лелек на дахи чи високі де­рева непотрібні колеса від воза.

До речі, старі штучні гнізда, зокрема шпаківні, потрібно під­ремонтувати, дезінфікувати. З цього приводу кілька мудрих народних порад:

  • Перед прильотом дзьо­бастих пташину домівку ре­тельно перевіряють, чи не з’явились щілини, тріщини, бо діряві «помешкання» зазви­чай залишаються порожніми. Також почистіть усередині й викиньте стару гніздову під­стилку, в якій часто заводяться паразити. Про нову вже подба­ють самі пернаті.
  • Необхідна й дезінфекція. Для цього шпаківню знімають із дерева й кілька разів ошпарю­ють окропом. Непогано змасти­ти стінки розчином формаліну або фенолу. Але робіть таке за­здалегідь, щоб встиг вивітрити­ся неприємний запах.
  • Щоразу напередодні весни потрібно перевіряти надійність кріплення штучних гнізд.

Тарас ЛЕХМАН.

Схожі новини