Передплата 2024 «Добре здоров’я»

У білорусі планують наступного року великі військові навчання спільно з росією

  • 22.02.2024, 20:30
  • 516

Навчання «регіонального угруповання військ» з рф відбудуться на території білорусі у 2025 році

Фото ілюстративне міноборони білорусі
Фото ілюстративне міноборони білорусі

Про це заявив міністр оборони білорусі віктор хренін в інтерв'ю російським пропагандистам.

Очільник білоруського Міноборони заявив, що основним завданням є «забезпечення військової безпеки Союзної держави».

«Навколо цього завдання і крутиться весь комплекс заходів, які ми плануємо і які ми проводимо. До складу регіонального угруповання у нас (входять) практично всі Збройні сили Республіки Білорусь. Від рф — це кілька об'єднань і військових частин від Військово-космічних сил. Але воно не статичне, воно може змінюватися, виходячи з умов», — пояснив він.

Рішення про реалізацію на території білорусі або рф раз на два роки спільних військових навчань було ухвалено 2009 року. Навчання «Захід» або «Щит Союзу» були у форматах спільних стратегічних (оперативно-стратегічних) навчань кожні два роки.

Судячи із встановленої черговості, у 2023 році мали відбутися навчання «Щит Союзу». Вони були заплановані на 22−26 вересня, проте їх скасували. У 2024 р. реалізацію спільних навчань (оперативних/стратегічних) у росії та білорусі не анонсували. Тому одних навчань раз на два роки було пропущено.

Також відомо, що з 10 по 20 лютого 2022 року на території білорусі були позапланові навчання «Союзна рішучість-2022». Через чотири дні після закінчення цих «навчань» рф розпочала повномасштабне вторгнення в Україну.

«З досвіду НЕ реалізації навчань «Щит Союзу-2023», навчання у 2025 на території білорусі можуть ще й не відбутися через продовження війни в Україні. У росії може просто не вистачити солдатів і на війну, і на навчання. Можна ще згадати навчання ОДКБ «Бойове братерство-2023», що відбувалися у вересні 2023 року у білорусі, у яких узяв участь дуже скромний за чисельністю російський контингент.

Однак навіть якщо навчання 2025 року не скасують, усі переміщення військ на території білорусі ретельно відстежуватимуть, щоб не повторити лютого 2022 року", — вказує джерело.

Схожі новини