Передплата 2024 ВЗ

В Україні вперше пересадили кістку з гомілки у щелепу: унікальну операцію зробили у Львові

  • 19.02.2024, 17:20
  • 638

Українські хірурги вперше самостійно пересадили кістку з гомілки у щелепу. До цього такі операції робили під наглядом і з допомогою іноземних колег

Фото Реабілітаційного центру «Незламні»
Фото Реабілітаційного центру «Незламні»

Операцію зробили у Львові 25-річному Андрію Грушку.

Він — військовий. На війні російський уламок розтрощив хлопцеві щелепу.

«Це був звичайний день на фронті. Ми тримали позиції та стежили за противником. У той час, коли прилетіло, я дивився в бінокль. Вибухова хвиля мене оглушила. Говорити я не міг, не міг зорієнтуватися в просторі, навіть не зрозумів, що сталося», — розповів він про поранення.

З поля бою Андрія евакуювали побратими, зупинивши кровотечу. Після двох років лікування у різних медзакладах він потрапив у реабілітаційний центр «Незламні», де йому зробили операцію з реконструкції нижньої щелепи методом вставки титанового імпланта, який так не прижився.

Аби відновити щелепу, вирішили замістити відсутній фрагмент власною кісткою пацієнта.

Щоб кістка прижилася, треба ретельно з'єднати купу маленьких судин завтовшки з людську волосину.

Команді лікарів з реабілітаційного центру «Незламні» вдалося це зробити.

Кістка таки прижилася, і вже через два тижні після відновлення обличчя Андрій зміг поїхати додому — до дружини та маленького синочка.

«Життя — дуже дорога річ, особливо це розумієш, коли ти на межі життя та смерті. Саме тому я не хочу забирати шрами і шліфувати рубець, аби не забувати про цінність кожного моменту», — наголосив після операції захисник.

Схожі новини